Статті Коментарі

Білозерська INFO » Репортажі » Цікавезний репортаж білорусів про війну в Україні. Перша частина

Цікавезний репортаж білорусів про війну в Україні. Перша частина

dnepr_gorod_09_puteshestvie_na_voynu_ua

Друзі, до вашої уваги – мабуть, безпрецедентний матеріал.
Весною я познайомилась через Інтернет з білоруським журналістом, який перед тим зробив репортаж з окупованих територій Донбасу. Це був сильний, реально об’єктивний матеріал, без ватної русскомірної пропаганди і без нездарної брехні з протилежним знаком, характерної, на жаль, для більшості вітчизняних ЗМІ.

Що в нас, що у супротивника інакше й не може бути, бо між нами війна, а на війні, як я казала не раз, журналістики нема, лише пропаганда. А Білорусь ніби збоку, ніби незацікавлена сторона, білорусам простіше зберігати неупередженість.

Той репортаж мені сподобався, і за мого активного сприяння Василь Семашко (так звуть журналіста) і його колега Аня Іванова приїхали в Україну і отримали змогу подивитися війну, зняти її і написати про неї з обох боків протистояння. Серед журналістів таке вдається лише одиницям. Як правило, журналіст їде на ту із сторін конфлікту, де має “зав’язки”, і на протилежний бік шлях йому потім закритий, бо – “ти ж був у наших ворогів, і тебе там не кинули в підвал, а добре приймали – значить, ти їхній”.

Але ми з комбатом 8-го ОБАТ УДА другом Червнем вирішили не бути зашореними і ризикнули запросити білоруських журналістів у гості. Захотілося, щоб і про нас був такий матеріал, як про “сепарів” 🙂

І от учора вийшла перша частина величезного репортажу Василя Семашка і Анни Іванової про поїздку в Україну на війну. Будуть ще. Читаючи, прошу не забувати, що це писав білорус для білорусів. Вони майже нічого не знають про те, що відбувається в Україні, ми для них терра інкогніта, і те, що для нас звичне і зрозуміле, для них у дивину.

Також прошу врахувати, що Василь – не український націоналіст, не “правосєк”, коротше – людина не з нашого кола, і в його текстах це капітально відчувається. Його погляди, якщо коротко – що в Україні громадянська війна і що Донбас має бути повернутий до складу України, але виключно мирним шляхом. Для мешканця Білорусі, з її засиллям російської пропаганди – повірте, це доволі прогресивні погляди 🙂

Я це все пишу, щоб ви не були шоковані і розуміли різницю між професіоналізмом журналіста і його особистими поглядами.
Читайте. Це тільки перша частина. Далі буде цікавіше.

http://news.tut.by/society/512169.html

Filed under: Репортажі



Залишити відповідь

*

Статті