Статті Коментарі

Білозерська INFO » Репортажі » Презентовано унікальний фотоальбом про вояків УПА і бійців ДУК ПС

Презентовано унікальний фотоальбом про вояків УПА і бійців ДУК ПС

В Національному Музеї Історії України тривають #ДніУПА. Сьогодні спочатку відбулася дуже цікава лекція Андрія Мацьківа про однострої і нагороди УПА (на жаль, потрапила на другу половину), а потім була презентація надзвичайного фотоальбому під назвою “За Україну, за її волю!”, у якому поєднані, тобто, розміщені поруч, світлини вояків УПА і бійців ДУК ПС, зроблені у 2014 році професійним фотографом Антоном Киреєвим, позивний Сифон, який воював у ДУК і загинув під ДАП восени 2014-го.
Упорядники альбому – Василь Гуменюк і Юлія Киреєва, дружина Антона. Профінансували проект закордонні товариства вояків УПА.

Це справді розкішне, якісно зроблене видання – краса, пам’ять, історія! Дуже продумано підібрані “пари” фотографій: зліва, приміром, упівці вмиваються в лісі, справа дуківці десь під Савур-могилою. Там і там копають окопи, ведуть спостереження за противником, тощо. Це дуже добре ілюструє головний меседж авторів-упорядників – що це та сама війна, і вона триває…
Ну, і просто приємно побачити на якісних кольорових фото, в якісному виданні безліч знайомих облич. І подивитися у незнайомі обличчя на чорно-білих фото.

Авторами їх, як розповіла мені аспірантка Аліна Понипаляк, є повстанський командир Дмитро Білінчук “Хмара” і його брат Василь Білінчук “Сибіряк”. Їхній підрозділ – ТВ 21 Гуцульщина, діяв високо в горах у Верховинському районі, туди майже не діставалася СБ УПА, яка могла суворо, аж до страти, покарати фотографів, які, роблячи світлини, наражали повстанців на небезпеку… Фотоплівки, відзняті братами Білінчуками, були сховані у бідон, у якому й долежали до наших днів, і порівняно нещодавно їх знайшли місцеві мешканці… Правильно зробили бійці, що ризикнули і зняли ці фото. Бо що не зафіксоване – того не було.

Велика подяка усім причетним за зроблену справу.

Filed under: Репортажі



Залишити відповідь

*

Статті