Статті Коментарі

Білозерська INFO » Інтерв'ю, Статті » Поверніть праворуч

Поверніть праворуч

“Поверните направо. Почему партии националистического толка теряют электоральный вес и каковы их перспективы на выборах”

Стаття Наталі Лебідь у журналі “Фокус”:
https://focus.ua/politics/429447-povernite-napravo.html

У цій статті є мій скорочений коментар. Тут, на своїй сторінці, розміщую його повністю.

1. Кошулинський як представник правих сил показав дуже скромний результат на президентських виборах. Які причини його неуспіху?

– За Кошулинського голосували виключно українські націоналісти, а їх, по-перше, взагалі небагато, по-друге, значна частина їхніх голосів відійшла до Порошенка ще в першому турі.

Націоналісти традиційно належать до активної меншості. До тієї самої, з якою мати справу владі після того, як болото її обере.

2. Чи можна говорити про те, що націоналізм втрачає актуальність, якщо згадати, що 73,22% голосів отримав кандидат, далекий від будь-яких правих ідей?

– Націоналізм – ідеологія нації, яка веде активну боротьбу проти зовнішнього ворога, і, що іще важливіше, яка усвідомлює себе в стані цієї боротьби. У нас же створена штучна ситуація, коли більшості населення дозволили забути, що в країні війна.

Націоналізм пропонує шлях боротьби і поневірянь в інтересах нащадків, в той час як більшість народу – обивателі, які хочуть хорошого життя тут і зараз. Забезпечити їм це неможливо, але кандидат, який скаже правду: «Навіть якщо з цієї секунди все почне робитися правильно, наша країна буде жити у злиднях ще як мінімум 20 років» – не набере і піввідсотка голосів. Люди в основній своїй масі голосують за приємну для них віртуальну реальність.

3. Які перспективи правих на виборах восени-2019?

– Питання, кого вважати правими на майбутніх парламентських виборах. Об’єднана політсила, що складається з тих, хто на президентських голосував за Кошулинського – може подолати прохідний бар’єр у разі, якщо зуміє знайти достатній ресурс для виборчої кампанії. Нова (або оновлена) політсила на чолі з Порошенком на виборах в Раду теж буде позиціонувати себе як праві. Якщо вибори не будуть достроковими і Зеленський встигне розгубити свій рейтинг, ця політсила може отримати значний вплив у парламенті.

Filed under: Інтерв'ю, Статті



Залишити відповідь

*

Статті