Статті Коментарі

Білозерська INFO » Статті » Професія: жінка-військовослужбовець

Професія: жінка-військовослужбовець

Грунтовна стаття, з великою кількістю коментарів і посилань на законодавчі норми, про службу жінок в армії, про їхні права (у динаміці з 2014) і сучасний стан цього питання.

В тому числі автор брала коментар у мене. Ці уривки розміщую тут, повністю стаття за посиланням:
http://www.kolo.news/category/suspilstvo/15118

– Я ніколи не займалася волонтерством і не захоплювалася медициною, надавати першу допомогу навчилася вже на фронті. А тактику ведення бойових дій, роботу диверсійних груп вивчала ще до війни, вміла непогано стріляти. Вибір був, швидше, між бійцем і військовим кореспондентом, адже до війни я десять років пропрацювала журналісткою. Повагавшись, вибрала стати бійчинею, – пригадує лейтенантка Олена Білозерська, командирка взводу самохідних артилерійських установок у 503-му окремому батальйоні морської піхоти.

– До прийняття усіх цих законів я б не могла обіймати посаду, яку обіймаю зараз – командир взводу у самохідній артилерійській батареї. До речі, один представник командування був дуже проти мого призначення – саме через те, що я жінка. Але, поспілкувавшись зі мною, він змінив свою думку, – зазначає Олена Білозерська. – Я не можу судити про армію загалом – лише про свій батальйон. У нас, у 503-му окремому батальйоні морської піхоти, гендерна нерівність відсутня. Наприклад, особисто я після прийняття змін до Статуту внутрішньої служби, заступаю в наряди черговою по частині. Раніше жінок у наряди не ставили.

– Я складала іспит [на право носіння берету морського піхотинця] нарівні з усіма, хто прослужили у батальйоні не менше як півроку і не має дисциплінарних стягнень. На приблизно сотню бійців було орієнтовно 5 дівчат. Насправді в підрозділах морської піхоти служить багато жінок, більшість із них – медики, зв’язківці, діловодки, працівниці тилових служб. Жінок, які безпосередньо воюють, небагато, але вони є. Непересічне, чи пак, поки що поодиноке явище – не жінка у морській піхоті, а жінка на офіцерській посаді в артилерії. Але сприймають мене цілком нормально. Якщо й трапляються якісь проблеми – то не через мою стать, а через м’який характер. Я ніколи не кричу на підлеглих і не караю їх за дрібні провини. Але що вони цим зловживають, – теж не сказала б.

Filed under: Статті



Залишити відповідь

*

Статті