Статті Коментарі

Білозерська INFO » Статті » Про затримання у Польщі Ігоря Мазура (Тополі)

Про затримання у Польщі Ігоря Мазура (Тополі)

Затриманий у Польщі Ігор Мазур (Тополя) переданий на поруки українського консула. Суда з обрання запобіжного заходу не буде. “На час очікування та розгляду екстрадиційного запиту він буде проживати в Генеральному консульстві”, – повідомила омбудсмен Людмила Денісова.

Це малесенька тактична перемога (побратим не за гратами) – і при цьому стратегічна поразка.

Наскільки я розумію, далі ситуація розвиватиметься таким чином: польська сторона запитує у Росії матеріали справи, чекає, поки вони прибудуть, потім вивчає ці матеріали, і на їх основі суд прийме рішення: задовольнити запит по екстрадиції Тополі в Росію чи відмовити і відпустити Тополю додому.
Я вважаю, що Тополю не видадуть. Не по зубах він їм, бо дуже відомий і його затримання спричинило великий скандал. Але це не факт, адже Росія може прислати у Польщу якісно сфабриковані матеріали, у яких, наприклад, якісь затримані в Росії українці даватимуть покази, що Тополя нібито готував теракт у дитячому садочку в Москві.

Але навіть якщо все складеться для Тополі якнайліпше – весь час до суду (невідомо скільки) він змушений буде перебувати у Польщі. Тобто, людину вже вибито з політичної боротьби, відірвано від щоденної роботи, від сім’ї (має дружину і двох малолітніх дітей). Мета Росії частково досягнута.
До того ж, звістка про відпущення його на поруки і час, який мине, неодмінно зіб’ють градус напруги в суспільстві і його увагу до долі затриманого. За цей час Тополю можуть підзабути, і невідомо, що тоді з ним втиху зможуть зробити. Адже з Кремля, певна, заплатять чималеньку суму, щоб добути Ігоря Мазура у свої руки.

А тепер уявімо, що в аналогічну ситуацію втрапив не легендарний Тополя, а звичайний “правосєк”, який поїхав до Польщі на заробітки. Що буде з ним??

Росія – країна-злочинець. По-перше, вона фабрикує справи проти своїх політичних противників, по-друге, у неї свої закони, на які вона має право в межах своєї території, але які намагається нав’язати цілому світові. Наприклад, згаданий вище пересічний правосєк, який ніколи не був у Росії – за її законами злочинець, і отримає багато років тюрми, якщо втрапить у руки російського “правосуддя”.

Тому. Цивілізовані країни давно мали б провести переговори і укласти двосторонні угоди про невидачу своїх громадян Росії. Ми, приміром, не видаємо Росії поляків, вони – українців. Якщо ці люди скоїли злочини на нашій території – судимо за своїми законами, якщо на території Польщі – видаємо Польщі, якщо на території Росії – вважаємо апріорі невинними. З країною-злочинцем інакше не можна.

Filed under: Статті



Залишити відповідь

*

Статті