Статті Коментарі

Білозерська INFO » Статті » ПОРАДИ КОЛИШНЬОГО ПРАВОЗАХИСНИКА МАЙБУТНІМ ПОЛІТПЕРЕСЛІДУВАНИМ

ПОРАДИ КОЛИШНЬОГО ПРАВОЗАХИСНИКА МАЙБУТНІМ ПОЛІТПЕРЕСЛІДУВАНИМ

Зараз «тряхну стариною» і напишу довгий, але важливий текст. Це поради, розраховані на активних людей, які ніколи не мали проблем з правоохоронними органами і не здогадуються, що скоро, можливо, їх матимуть. Це не теорія, а узагальнений досвід, передусім мій власний. Хто вважає, що ці поради корисні – прошу поширити.

За часів Януковича, які багато хто погано пам’ятає – або в силу віку, або тому, що тоді не займали активної громадської позиції – я пережила два обшуки і кілька спроб сфабрикувати проти мене кримінальні справи. Відтоді багато займалася правозахистом і набула деякий досвід. Потім була велика перерва на фронт, за цей час дещо змінилося, а дещо я підзабула, але загальні механізми працюють і працюватимуть, на жаль, ще довго.

Отже, якщо Ви:
– ходите на суди до людей, яких вважаєте несправедливо переслідуваними;
– пишете тексти на їхню підтримку або просто з критикою влади чи правоохоронних органів;
– виходите на протестні акції;
– маєте близьких знайомих серед активних протестувальників або переслідуваних за політичними мотивами;
– засвітилися у соцмережах в якості людей, здатних на активні дії тощо – цей текст для вас.

Кілька порад:

1. Знайдіть надійного адвоката, краще двох, і укладіть з ним угоду про юридичний захист. Якщо Вас затримають чи у вас відбудеться обшук, адвоката без такої угоди до вас, скоріше за все, не допустять. Угоду і телефон адвоката завжди майте при собі. Не давайте ніяких свідчень і нічого не підписуйте без адвоката.

2. Не тримайте вдома (в гаражі, на дачі) нічого, що може зацікавити правоохоронців при обшуку. Йдеться не лише про незаконні речі (сподіваюся, ви достатньо розумні і у вас їх немає), але й про те, що не варто їм віддавати. Наприклад, якщо ви любите фотографувати чи знімати відео, у вас міг накопичитися унікальний архів. Приберіть його з дому від гріха, бо ж самі не пам’ятаєте, що там може бути і як і в чиїх інтересах це може бути використане.

3. При найменшій можливості не приховуйте інформацію про вашу діяльність від близьких, передусім від батьків. Я розумію, що їх хвилювати не хочеться – але правоохоронці їх не пожаліють. Вони прийдуть до вашої мами і скажуть, що ви член банди, яка убиває людей, і скажуть, що від її поведінки залежить, будете ви проходити як свідок чи як співучасник. Якщо вона не знатиме правди – вона на стресі неодмінно повірить. Уявляєте, що вона переживе і яку шкоду, бажаючи врятувати вас, вам наробить?

4. Привчіться не тримати в пам’яті комп’ютерів, смартфонів, окремих програм і поштових клієнтів збережені паролі, в першу чергу від соцмереж та електронної пошти. Завжди вводіть їх наново, з власної пам’яті. Записані ніде не тримайте або тримайте там, де не знайдуть. Інакше у вас просто вилучать комп’ютер чи смартфон і без жодних додаткових зусиль отримають доступ до всієї Вашої інформації.

5. Намагайтеся по мінімуму навіть жартома казати і робити те, що в разі оприлюднення може вас дискредитувати. Наприклад, якщо ви по приколу обговорюватимете з друзями, як убити якого-небудь політика разом з усім його оточенням – саме за це вас не посадять. Але це неодмінно використають для маніпулювання суспільною думкою не на вашу користь. У цей же пункт – не фоткайтеся задля приколу в образі маніяків, убивць, нацистів тощо, бо потім не доведете, що це було фото на Хеловін.

6. Якщо до вас прийшли з метою обшукати вас, чи затримати, чи викликати на допит – найперше, що ви маєте зробити – повідомити про це громадськість – хоча б коротким постом у Фейсбук. Зробіть це незалежно від того, знаєте ви чи ні, чому правоохоронці зацікавилися вами.

7. Якщо вас запрошують на допит в якості свідка, навіть якщо ваш статус свідка офіційно закріплений у повістці – не розслабляйтеся і в жодному разі не йдіть на допит без адвоката. Якщо є можливість, хай під час допиту внизу стоїть група підтримки, в ідеалі – щоб серед неї були люди з бейджиками і камерами. Бо просто під час допиту вас можуть перекваліфікувати на підозрюваного і затримати.

8. Ніколи не ведіться на чиїсь прохання не здіймати шум – мовляв, адвокати домовляться по-тихому, а розголос може нашкодити. За дуже рідкісними винятками, така позиція приносить тільки шкоду. Хороші діла таємно не робляться, а погані, навпаки, завжди вимагають тиші. Коли ви зрозумієте, що вас або вашого друга прокинули, здіймати шум може бути запізно.

9. Якщо ви не скоїли злочину, але вважаєте, що вас можуть затримати, заарештувати – ніколи не втікайте! Не переходьте на нелегальне становище, не втікайте за кордон, навіть якщо це радять близькі друзі. Бо для ментів і суспільства це опосередковане визнання вини. Завжди краще боротися відкрито. Уточнення: цей пункт стосується більш-менш відомих людей – активістів, журналістів, правозахисників, через переслідування яких підніметься шум і які не можуть і не збираються півжиття ховатися.

10. Якщо виходите на акцію у балаклавах – не вдягайте той самий одяг, в якому були на суді над побратимами. Я знаю людей, які отримали вироки саме через цю помилку.

11. Не вписуйтесь за людей, які підклали вибухівку під авто бізнесмена на замовлення його конкурента, незважаючи на всі їхні попередні заслуги, якщо такі є, і можливі дружні стосунки з вами. Не оголошуйте їх героями і жертвами режиму. Бо це зашквар і дискредитація спільної справи. Захищати таких людей можливо і потрібно тільки з точки зору дотримання їхніх прав – передусім, щоб до них допускали адвокатів і не катували. Катувати не можна дозволяти нікого.

12. Як би сильно політпереслідувані не потребували допомоги, не можна повністю зосереджуватись лише на ній. Простенька схема: арешт відомої і явно невинуватої людини – бурхливий захист, на якому зосереджується вся активна тусовка – зрештою людину звільняють – ура, перемога! – а за цей час Верховна Рада, під якою нікого не було, прийняла зміни до Конституції.

Будьмо пильними!

Filed under: Статті



Залишити відповідь

*

Статті