Статті Коментарі

Білозерська INFO » Репортажі » “ЄвроМайдан” 21.11.2013 (ФОТО, ВІДЕО)

“ЄвроМайдан” 21.11.2013 (ФОТО, ВІДЕО)

Як ви всі, певно, уже знаєте, коли стало відомо, що хамовлада таки відмовилась від євроінтеграції, у суспільстві почали бродити думки кудись вийти і щось робити. Врешті-решт вони оформились у фейсбучний заклик Мустафи Найєма зібратися о 22:30 на Майдані біля монументу Незалежності. От ми й зібралися. Може, невипадково – бо Помаранчева революція 9 років тому почалася саме ввечері 21 листопада.
Ішов дощ – не сильний, а така гидка мрячка. Тоді, пам’ятаю, йшов легкий сніжок. Людей таки зібралося десь під тисячу – трохи менше, ніж 9 років тому. Всі непроплачені, всі рішучі, і всі налаштовані стояти до ранку.
Партійної символіки нема – лише прапори України та Європи.

До людей, як і слід було очікувати, долучилися політики – опозиція у повному складі. Пізніше я дізналася, що першими серед них були Андрій Парубій та Леся Оробець. Ще коли людей не було, вони прийшли на Майдан і відлякували занадто цікавих ментів своїми посвідченнями: мовляв, тут відбуватиметься зустріч виборців з народними депутатами, так що все законно.



ЗМІСТ ВІДЕО:
00:15 – маленький уривок з виступу Луценка і скандування
00:54 – виступ і пропозиції Мустафи Найєма
01:35 – виступає Арсеній Яценюк
03:48 – Олег Тягнибок дає інтерв’ю журналістам, в т.ч. відповідає на моє питання, як зробити, щоб акція 24-го не припинилася на звичайне прапоромахання і випускання пари
07:20 – уривки зі спілкування Тягнибока з людьми
08:24 – народ скандує “Європа вже сьогодні”
08:33 – виступ Віталія Кличка і його брата Володимира (уривки)
12:43 – уривки з виступу Олега Тягнибока
15:00 – Мустафа Найєм узгоджує з людьми, залишатись чи йти додому
15:30 – знову Олег Тягнибок
15:46 – Юрій Луценко і суперечка з ним активістів
19:17 – скандування “Сто-ї-мо!” і т.ін.

Коли я з’явилася на Майдані, виступав Юрій Луценко. Промова була просто блискучою, шкода, що я її не писала. Головні тези:
– не люди прийшли до політиків, а політики до людей;
– кожен має придумати, як зробити так, щоб 24-го на акцію вийшло максимум людей – повідомити, наприклад, усіх знайомих СМСками: “Я на Майдані, підтягуйся”.
– ми повинні все одно просити Європу прийняти нас, незважаючи ні на що, бо інакше знову потрапимо під Росію, яка нас буде ще 300 років по Соловках водити.

Ще казав, що поки не буде на Майдані 100 тисяч народу – не піддаватись не провокації, жодних силових дій. (Тільки от що робити, якщо з’явиться “Беркут”, вимагатиме розійтись і почне відтискати? – О.Б.)

Далі Мустафа Найєм запропонував піти на Банкову і пов’язати там євроінтеграційні стрічки, які роздавали людям активісти “Третьої республіки”, в тому числі дружина Луценка пані Ірина. А далі аж до дня саміту щовечора збиратися на Майдані о десятій.

Яценюк пообіцяв купити Януковичу замість квитка до Вільнюсу квиток до Москви, звідки його вже відправлять на Соловки. Запевнив, що акція 24 листопада – це не акція політиків, це має бути акція народу України, де кожен бореться за майбутнє своїх дітей. В тому числі – за те, щоб майбутній президент і парламент підписали угоду про євроінтеграцію.

Виступи політиків чергувалися з виступами громадських активістів, в тому числі не дуже відомих, і політики терпляче чекали своєї черги. (Втім, так було лише на початку).

Народ і справді зібрався йти на Банкову, але з’ясувалося, що там сила-силенна “Беркуту”. З натовпу залунали вигуки: “Безстроковий Майдан!” – і всі або практично всі повернулися.



І пересічні учасники акції, і політики не знали, що робити. Зрозуміло, що намети ставити не можна – менти знесуть. Значить, людям всю ніч стояти під дощем, знесилитись… Якийсь час ще діяв план, що більшість народу піде додому, а хто захоче, залишиться, і всі зберуться ввечері знову, захопивши з собою друзів, і так щовечора аж до дня саміту… Але люди не хотіли розходитись! Вони скандували “Ми вже тут!” і “Україна – це Європа!”. Врешті-решт Луценко узяв мегафон і сказав, що хто хоче, може лишатися, але метою має бути не показати картинку “активісти в автозаках”, а зібрати сто тисяч людей, тому краще повернутися сюди завтра о десятій вечора. Виникла невелика суперечка – одна активістка почала у мегафон закрикувати Луценка “Чим завтра відрізняється від сьогодні?”, а Микола Коханівський став обурюватись, бо КВП і Ко збирають людей завтра на сьому. “Ви вже були вождями, звільніть місце!”, – казав Микола. “Коли б’єте Леніна, бийте всього, а не лише носа!” – відповідав Луценко. “Я через вас три роки умовно отримав!” – сердився Коханівський. Добре, що суперечка швидко вщухла, і продовжились виступи.

Кличко у своїй промові звів боротьбу з режимом Януковича до боротьби з корупцією. Мабуть, це вірний тактичний хід. Він був не сам, а з молодшим братом – той теж сказав кілька слів. Олег Тягнибок запевнив, що патріотично налаштовані офіцери міліції (щось я таких не зустрічала – О.Б.) казали йому, що якщо збереться всього лише 20 тисяч непроплачених людей, вони не зможуть їх розігнати. (Але для цього треба, щоб людей не меншало – О.Б.). В інтерв’ю журналістам Тягнибок казав, що відмова від євроінтеграції, незважаючи ні на що, стала для опозиції несподіванкою, а Європа взагалі в шоці. Що сьогоднішня акція може стати гарним підгрунтям для створення передреволюційної ситуації. Чи готовий народ до неї – Олег Ярославич не знає. Більш докладно те, що він казав, а також що відповів мені на питання, як зробити так, щоб акція 24-го не перетворилася на чергове випускання пари – почуєте на відео.



Коли Луценко востаннє брав мегафон, він сказав, що він, певно, останній політик, який виступає сьогодні на цьому майдані, бо цей майдан належить людям, і виступати повинні вони. Але вийшло не так. Представники “Удару” швидко зорієнтувались, що якщо люди розійдуться, то завтра їм, можливо, не буде де зібратися, бо влада влаштує на цьому місці що завгодно – від Йолки до ярмарку, і візьме це під посилену охорону. Отже, ударівці підігнали здоровезну, дуже високу машину з їхніми банерами й озвучкою. На її дах по сходах піднявся Кличко і виголосив промову. Далі виступала Оксана Продан і ще якісь депутати з “Удару”, а внизу біля сходів вишикувалися у черзі решта політиків. Було вже біля першої ночі, і я звідти пішла – робити матеріал. А люди стояли! Незважаючи на сніг і власне роздратування присутністю політиків.
9 років тому в мене була висока температура, і я залишилась під тим снігом і “ночувала” в охороні сцени. Все-таки страшне негативне щеплення зробили нам – ні, не Майдан, а наступні роки проплачених акцій 🙁

Наостанок скажу таке. Люди, я дуже добре знаю, що дехто з вас не сприймає окремих опозиційних політиків, а багато хто вважає, що вся опозиція скомпрометувала себе, що вона нічим не краща за владу і не заслуговує на довіру, що всі опозиційні акції слід проводити без політиків…
Я прекрасно чула, як, коли виступав Яценюк, з натовпу його обзивали “кроликом”. Як під час виступу Тягнибока хтось казав щось погане про нього.

Щодо “акцій без політиків взагалі”. По-перше, вони зазвичай закінчуються нічим. Тому що політики використовують людей, які зібралися, щоб шантажувати владу і домагатися якихось поступок. А коли політиків нема – влада просто чекає, поки людей поменшає, потім решту розганяє і проти найактивніших порушує справи.
По-друге, якщо нема політиків – значить, є громадські активісти. Не обманюйте себе, ті з них, у яких щось виходить – це майбутні політики.

Щодо конкретних постатей. Люди, ми з вами можемо догратись. Тимошенко у 2015 році балотуватися явно не зможе. Зараз Кличка знімуть з виборів, Яценюка закролять морквинами (кролінг – це неологізм такий, поєднання слів “тролінг” і “кролик” :), Тягнибока оголосять другим пришестям Гітлера – і в результаті ми отримаємо нашу любу зековладу – ні, не на ще п’ять років, а можливо, що назавжди. Янукович ще сам при здоров’ячку і має двох молодих синів. Як думаєте, схочуть вони віддавати Межигір’я?

Ми маємо повне право не любити будь-кого з опозиційних політиків – але вони, особливо Яценюк і Кличко, демократи. Це означає, що через 5 років їх можна буде переобрати. Ми їх переоберемо, і вони спокійно підуть. Як пішли Ющенко й Саакашвілі. Якщо терпіти не можете цих політиків – сприймайте їх як проміжний варіант.
Так само, як за будь-яку ціну ми маємо дотримуватися принципу “Далі від Москви”, так само має діяти принцип “Хамовладу подалі”. І гнати її треба починати негайно, бо ще трохи – і просто так, програвши вибори, вона не піде.

Незважаючи на дощ, дехто взяв із собою дітей

Виступає Юрій Луценко

Ірина Луценко роздає “євроінтеграційні” стрічки

Ба, знайомі всі обличчя 🙂

Мустафа Найєм

Листівки “Третьої республіки” за євроінтеграцію

Правозахисник Андрій Діденко

Арсеній Яценюк

Звертаємо увагу на картинку на великому екрані

Леся Оробець

Олег Тягнибок

Віталій і Володимир Клички

Filed under: Репортажі



Залишити відповідь

*

Статті