Статті Коментарі

Білозерська INFO » Репортажі » ЄВРОМАЙДАН. День другий. Дощ. Люди (багато фото і відео)

ЄВРОМАЙДАН. День другий. Дощ. Люди (багато фото і відео)

Як там далі не піде, бо приводів для занадто великого оптимізму все ще немає – а від сьогоднішніх наших співгромадян я в захваті.
Кілька годин стояти під дощем, пізньої осені, за температури лише +5, з мокрими ногами, бо Майдан зараз суцільна калюжа, і лишитися стояти на ніч – це треба ДУЖЕ не любити владу.

До зібрання непомітно повертався дух Майдану 9-річної давнини . Над натовпом майорів одинокий помаранчевий прапор “Так Ющенко!” – зберігав же хтось 9 років… Причому був не обдертий, схожий на новий. Одна жінка спеціально принесла дощовик, щоб комусь його подарувати.

Дуже багато людей було у дощовиках – підготувалися добре. Кожен другий – з термосом і бутербродами. Всі веселі і не заморені, бо трошки на адреналіні. Всього народу – ніяк не менше 3-4 тисяч.

Політики поводились виважено і ненав’язливо. Кожен з лідерів опозиції виголосив по короткій промові з даху вчорашньої ударівської машини-озвучки, тільки сьогодні символіки “Удару” на ній уже не було – лише символіка Євросоюзу і гасло “Україна – це Європа!”. Лейтмотив їхніх промов – що завтра нас має бути вдесятеро більше, ніж сьогодні, а післязавтра, 24 листопада, має відбутися стотисячний Євромайдан. Але при цьому треба розуміти, що це лише перший крок, а мета буде досягнута, коли буде новий президент і новий уряд.
Також Яценюк (зі слів учасників акції, бо сама я в той момент була на оглядовому майданчику, звідки було погано чути) згадав про річницю – 50 років від дня убивства президента Джона Кеннеді. Щоправда, яким чином це може стосуватися нашого президента, він не уточнив, бо він толерантний 🙂

Народний депутат Володимир Ар’єв озвучив вимоги мітингуючих:
– вимагати від Януковича поїхати у Вільнюс і підписати угоду. (“Віктор Федорович, ти Україну не в карти виграв!”);
– відставка уряду Азарова;
– звернення від опозиції до керівників ЄС і США із закликом ввести санкції проти Януковича і його оточення.

Далі політики пішли і віддали високу трибуну людям. Весь вечір з даху машини виступали активісти – відомі й не дуже, з Києва та з інших міст. Ведучим був лідер “Спільної справи” Сашко Данилюк, він дозволяв собі вислови на адресу біло-синіх, які не дозволить собі жоден політик, тут ми їх повторювати не будемо – почуєте на відео.



Партійних прапорів, як і вчора, не було – лише державні і прапори ЄС. Прекрасна ідея, до речі – якщо партійні прапори дратують людей, а державні залюбки використовує влада – ходити з прапорами Євросоюзу. І нікому не прикро. Сашко Лірник, до речі, сьогодні під час свого виступу озвучив ідею своєї дружини – зробити спеціальний прапор, де замість зірочок ЄС будуть маленькі тризуби :))

Були музиканти, співали якусь політичну пісню у стилі реп. Молодь танцювала, гойдала великий прапор ЄС з тризубом посередині (теж гарний варіант).

Я сьогодні подолала свою нелюбов до публічних виступів і теж сказала кілька слів, заодно й зробила кілька гарних фото- і відеоракурсів з даху машини. Казала про те, що якщо хтось не довіряє окремим опозиційним політикам або опозиції в цілому, хай сприймає їх як тимчасовий проміжний варіант між хамовладою і кращими політиками. Бо вони демократи і їх через 5 років можна буде переобрати, на відміну від зеків, які міцно вчепилися у свої золоті унітази. Але опозицію не можна просто підтримувати тому що вона опозиція, треба вимагати від них тюрми для нинішніх очільників держави і тотальної люстрації суддівсько-прокурорського корпусу.

В кінці у мене з вуст злетів заклик “хоча толерантність – погане слово, все ж таки давайте трохи толерувати один одного”. Сашко Данилюк прокоментував, що, мовляв, правий блогер закликає до толерантності, і сказав, що він за вибіркову толерантність. Цей термін мені сподобався 🙂



Ось відео мого виступу – на жаль, не з початку, бо від дощу у нас не спрацювала камера. (А в “Радіо Свободи”, яка вела пряму трансляцію з Майдану, намокли і зіпсувалися всі мікрофони).

Коли ми вже пішли робити матеріал, молодь встановила на Майдані три намети, які миттєво зніс “Беркут”. Зарано встановили – Тягнибок же вчора чітко сказав: щоб не розігнали – потрібно 20 тисяч 🙂




IMG_4994

IMG_4998

IMG_5000

IMG_5004

IMG_5026

IMG_5035

IMG_5039

IMG_5044

IMG_5045

IMG_5047

IMG_5048

IMG_5049

IMG_5055

IMG_5056

IMG_5057

IMG_5058

IMG_5059

IMG_5062

IMG_5065

IMG_5074

IMG_5079

IMG_5085

Останнє фото by Tetiana Uliana

ФОТО ОЛЕКСАНДРА ДАВИДОВА:

Filed under: Репортажі · Tags:



Залишити відповідь

*

Статті