Статті Коментарі

Білозерська INFO » Відео, Репортажі, Фото » Євромайдан. Ніч на 27 листопада. Студентський страйк. Розбирання наметів на Європейській (фото, відео))

Євромайдан. Ніч на 27 листопада. Студентський страйк. Розбирання наметів на Європейській (фото, відео))



Майдан живий і абсолютно непередбачуваний. Щоразу приходжу – а він уже інший.
Дві головні події сьогоднішнього дня – вихід на страйк студентів і об’єднання двох Майданів в один. Політсили та їхні прихильники перейшли з Європейської площі на Майдан. Без прапорів та іншої партсимволіки.
Майдан цієї ночі – студентський. Дуже багато молоді, вони, стоячи на ногах, на холоді, збираються всю ніч провести на Майдані (втім, не киянам, які не можуть знаходитись на Майдані цілодобово, обіцяно поселення).

Співи, танці, читання власних віршів, скандування “Студентський страйк!” і “Україна – це Європа!”. Порадувало (на жаль, не зняла цей момент на відео), коли повна площа звичайних студентів скандувала “Слава Україні! Героям слава!” і “Україна понад усе!”.

На Майдані чергує “швидка” (близько 12-ї вона у мене на очах кудись поїхала), встановлений намет для обігріву. Всередині – столи і лавки, наливають чай, роздають бутерброди, є навіть гарячий суп. Фото з намету не дуже якісні – здогадайтеся, що трапляється з об’єктивом, якщо зайти з морозу у тепле приміщення? 🙂

Судячи з цього намету, розганяти Майдан ніхто не збирається. Попов пішов шляхом колишнього мера Омельченка, який під виглядом аполітичної турботи міського голови про життя і здоров’я мешканців міста підтримав Помаранчевий Майдан. Попов розуміє, що будуть вибори мера, і тепер у нього з’явилися шанси залишитися ним надовго.

Рішення політиків про відмову від символіки і перехід до студентів і громадських активістів доволі несподіване, хоча саме цього активісти вимагали від них вже кілька днів. Це правильний крок, і цим кроком вони не дали Януковичу перетворити Майдан виключно на студентський “майдансінг”. Він вже намагався їх розколоти, розмежувавши “політичний” і “аполітичний” майдани.

Об’єднання Майданів, звісно, не означає, що відтепер не виникатиме жодних конфліктів. На моїх очах виникла суперечка, яка ледь не переросла в бійку, між волонтерами-охоронцями “плацдарму” під стелою і іншими охоронцями, яких прислали політики. “Політичних” охоронців не хотіли пропускати під стелу. За участі Мустафи Найєма конфлікт швидко загасили. Зійшлися, здається, на якомусь компромісному варіанті.

Євромайдан витримав перші удари, і з ним почали рахуватися. Тепер найголовніше – щоб протести йшли по наростаючій, а не навпаки.

Арсеній Яценюк на Майдані спілкується з активістами

“Знає кожен другий пес – треба рухатись в ЄС!”

Охоронці “плацдарму” під стелою

У наметі для обігріву

На Європейській площі цієї ночі розбирають намети. Це не всім подобається. “Знову Три Богатирі розпустили Майдан”, – скрушно сказав мені один дядько.
Хто не зайнятий розбиранням наметів, гріється біля бочок з вогнем.

Я теж трохи погрілася, це нагадало мені той Майдан.

Євген Карась робить оголошення: у Віталія Грузинова (Ведмедя) у наметовому містечку зник наплечник. Ніхто не знаходив?

Filed under: Відео, Репортажі, Фото · Tags: ,



Залишити відповідь

*

Статті