Статті Коментарі

Білозерська INFO » Репортажі, Фото » Не судіть і не судимі будете (с) (суд над Матяшем і Благодарним)

Не судіть і не судимі будете (с) (суд над Матяшем і Благодарним)

Друзі і всі, хто це прочитає, запам’ятайте ці обличчя.

Це – Олег Матяш зі Львівщини, інвалід 3-ї групи (сліпий на одне око). Вдома його чекає вагітна дружина. У нього закрита черепно-мозкова травма і струс мозку від побиття “беркутами”.

Це – киянин Віталій Благодарний, активіст столичної “Свободи”.

Це – суддя Печерського райсуду Бортницька Віта Вікторівна.

Це – прокурор і слідчий (прізвища потім з’ясую).

Сьогодні суддя, прокурор і двоє слідчих відправили Олега і Віталія на два місяці у СІЗО. Обом інкримінують ст.296 ч.4 – “Хуліганство із застосуванням вогнепальної або холодної зброї чи іншого предмета, спеціально пристосованого або заздалегідь заготовленого для нанесення тілесних ушкоджень” ( від трьох до семи років).

На суд до хлопців прийшли народні депутати – більше десяти. Переважно свободівські. Крім них, були Володимир Ар’єв, Ірина Луценко і ще хтось. Усі вони написали заяви про взяття підозрюваних на поруки. Все марно.

Худорлявий Матяш, сліпий на одне око, підозрюється в тому, що під час сутичок біля Кабміну 24 листопада він нібито вдарив бійця “Беркуту” кийком по шолому. Благодарного підозрюють у тому, що він нібито бризнув у “беркутівця” газом з балончику. Цю палицю і цей балончик кваліфікували як “інші заздалегідь заготовлені предмети”.
При цьому обидва “постраждалі” бійці “Беркуту” на допиті офіційно заявили, що тілесних ушкоджень у них немає, почуваються вони добре, за медичною допомогою не зверталися. Той, якого нібито вдарив Матяш, не бачив того, хто його вдарив, Матяша не впізнає, претензій до нього не має.

За таку, перепрошую, фігню, яка й на 15 діб не тягне, хлопці, один з яких має пом’якшуючі обставини такі, що більше просто не буває, будуть сидіти якнайменше 2 місяці.



Прекрасні адвокати (Благодарного захищали Сидір Кізін і Олег Бондарчук, які рекомендацій не потребують, Матяша – Юрій Мартиненко, який теж справив на мене враження дуже кваліфікованого адвоката) працюють, все кажуть правильно – і все це спектакль, тому що насправді рішення приймається не суддею і не в суді.

Що я вам хочу сказати. Сьогодні ця суддя і цей прокурор в мене на очах заробили собі 4 місяці тюрми кожен. Це небагато, але тільки тому, що я не вивчала їхній послужний список.
ТРЕБА, ПРОСТО ТРЕБА вимагати від опозиційних політиків внесення до їхніх програм пункту про повну люстрацію суддівського і прокурорського корпусу. Це означає, що всі судді і прокурори одним махом назавжди втрачають роботу. Ті ж з них, щодо яких буде доведено, що вони саджали невинних (виконуючи політичні замовлення чи просто за хабарі), мають сісти на стільки років, на скільки посадили невинних. Причому ніякого “поглинання меншого терміну більшим”. За сукупністю. У багатьох країнах є така юридична практика.

Переважна більшість українців хотіла б покарати винуватців Голодомору. Але зробити це неможливо, бо вони давно вже всі або один одного постріляли, або вмерли від старості. Зрозуміло, що ніхто не буде карати їхніх дітей чи онуків просто по факту біологічної спорідненості, бо це не в традиціях нашого народу.
Подумайте, для чого злочинний радянський режим організував Голодомор? Виключно для того, щоб зламати людей і назавжди відучити їх від спротиву. Саме з цієї ж причини сьогодні закрили цих двох хлопців і закриють ще багатьох інших, якщо Майдани не переможуть.

Навіть якщо припустити, що хлопці справді зробили те, в чому їх звинувачують – велике діло, теж мені. Є професії, чи роди занять підвищеного ризику. Демонстрант, який іде на масову акцію, міліціянт, який її охороняє, журналіст, який це знімає – усі ризикують отримати синці і нанюхатись газу з балончика. Особисто я нанюхувалась безліч разів, коли і демонстранти, і міліція його застосовували. І що? І нічого. Буває.
Коли на вулицях відбуваються протести, то час від часу спалахують бійки і комусь дістається. І це абсолютно нормальна річ. Якщо немає вбитих чи серйозно скалічених – то й посаджених не має бути. І взагалі, здоровенним мужикам в спецобладунках, озброєним (щонайменше, кийками) має бути соромно писати заяву навіть через розбитий ніс. Якщо в тебе така паскудна робота – бити людей, то ризикуєш час від них і отримати. Так це і сприймай.

Бачили б ви сьогоднішній суд. Того прокурора, який, аргументуючи, чому саме для підозрюваних має бути обраний найтяжчий запобіжний захід у вигляді взяття під варту, перерахував так звані “ризики” – причому обом підозрюваним вписав усі п’ять ризиків, чи скільки їх там (і що може переховуватися від слідства, і тиснути на потерпілого і свідків (це на “Беркут!”), і знищувати докази тощо. Ніяких нормальних аргументів, чому хлопці будуть це робити, він не навів. Казав, що хуліганство – злочин, до якого схильні асоціальні люди, а значить, вони можуть його повторювати. (Асоціальні свободівці – звучить як анекдот. Вони ж не анархісти які-небудь, вони дисциплінованою організацією здобувають владу).
Прокурор не зміг назвати речові докази, які могли б знищити або спотворити хлопці, якби були на свободі. Коли його спитали, як саме Матяш зможе тиснути на свідків, прокурор відповів, що ось, у залі сидять впливові люди і таким чином здійснюється тиск. “Так може, і нас туди?” – обурився Ар’єв.

Слідчий від того прокурора недалеко пішов. В якийсь момент Ірина Луценко емоційно сказала “Брешеш, як сивий мерин”. Коли суддя зробила їй зауваження, що і як депутат, і як жінка вона не повинна вживати брутальних виразів, пані Ірина відповіла, що вона перепрошує: “Я більше не буду дозволяти собі такі вислови по відношенню до брехні слідчого”.
А суддя була така чемна-чемна, всім ставила питання, дотримувалася належної процедури. Так що, хлопці, коли її судитимете і даватимете за сукупністю, будь ласка, теж будьте дуже ввічливими.

Слідчий послався на фототаблицю, де Матяш нібито чинить спротив працівникам міліції. Адвокат передав йому ці фото і попросив показати, де на них є спротив. (На фото Матяш просто стоїть). Слідчий впевнено сказав: “Ось він намагається втекти від працівників міліції”. Зал розреготався.

В кінці, коли суддя була у нарадчій кімнаті, нардепи-свободівці не витримали і емоційно розповіли прокурору, хто він такий і що на нього чекає. Повернулась суддя і читала вирок під безперервні вигуки обурення.

Я знаю, що є сайти, які складають “чорні списки”. Погано, що вони розрізнені, але це нічого, об’єднати базу завжди можна. Особисто я досі спеціально не займалася складанням такої бази, але оскільки постійно відвідую суди і бачу увесь цей бєспрєдєл, мій блог проти моєї волі потроху перетворюється на таку базу. Сьогодні у ній з’явилися ще чотири людини. Я особисто нагадаю про них тим, хто прийде до влади після зеків. Не послухають – буду працювати з тими, хто пообіцяє і проведе люстрацію.

Тільки в жодному разі, я прошу, не треба робити над суддями і прокурорами якихось “народних розправ”. Не треба грати з ними за їхніми правилами – типу, вони правосуддя, а ми асоціальні елементи “з особливою зухвалістю і з мотивів явної неповаги до суспільства” (с)). Це бандита, який напав в темному провулку, можна просто убити, а тіло у сміттєвий бак викинути. А з цими обов’язково треба лише за законом. Як вони, так і з ними. Щоб усе було справедливо.

Досить плакатись, що нема кого покарати за Голодомор. Вони є. Шановні опозиційні політики! Включайте нарешті до своїх програм пункт про повну люстрацію для початку хоча б суддівського корпусу. Бо судді – найбільш винні, якби вони були чесні, не існувало б “недоторканних” злочинців, на всіх можна було б знайти управу в суді.
Так що не бійтеся, шановні опозиціонери. Суддів і їхніх родичів не так вже й багато, і все одно вони за вас не голосують 🙂

ВІДЕО СКОРО БУДЕ.

Filed under: Репортажі, Фото



Залишити відповідь

*

Статті