Статті Коментарі

Білозерська INFO » Відео, Репортажі, Фото » Дотанцювалися. Євромайдан перед розгоном (ФОТО, ВІДЕО)

Дотанцювалися. Євромайдан перед розгоном (ФОТО, ВІДЕО)

Після вчорашнього Майдану не було сил щось писати, і я відклала це на ранок. А зранку такі новини…
Що було на Майдані, певно, всі й так знають, але все-таки напишу.
Нічого конкретного політики не сказали, що далі робити – начебто пояснили, але все одно це було не те, чого від них чекали. Бо вони закликали до того, що вже було і не дало результатів.
Протест остаточно перетворився на дискотеку.



Спочатку “на розігріві” виступали студентські лідери, потім – Луценко. Він серед інших промовців казав найбільш конкретні речі. Закликав об’єднатися політиків і громадських активістів: “Не можна копати картоплю без лопати, не можна робити політику без політиків. Але лопати міняють, якщо вони затуплюються. Вітаю польових командирів нового Майдану. Саме ви маєте формувати план нашого євронаступу, спілкуватися з політиками, направляти їх і в разі, якщо вони не виконуватимуть своїх обіцянок, дресирувати їх, як собаку Павлова”.

Пропозиції Луценка:

1.Висунення Януковичу терміну для євроінтеграції до 15 березня. (Свист у натовпі і крики “Ганьба”)
2. Створення Руху ” Євромайдан” з числа лідерів парламентської опозиції, студентства та громадянського суспільства для координації протестних акцій та політичних кампаній.
3.Євромайдан висуває вимогу відставки Азарова та дострокових парламентських виборів.
4. Опозиційна трійка оголошує узгоджену команду Президент/ Прем’єр/ Голова ВР.
5. Студентський страйк охоплює більшість півмільйонного київського студенства та інших вишів країни.
6. Парламентська опозиція блокує парламент, і так далі.



Народ перебивав промовців безперервним скандуванням “Що ро-би-ти?” і “Ре-во-лю-ція!”. Як тільки який-небудь політик починав казати про підписання угоди у наступному році або президентські вибори у 2015-му році, його освистували і кричали “Ганьба!”. Люди чекали конкретної команди, а політики знову не хотіли брати на себе відповідальність.

Величезна подяка активістам “Спільної справи” – якби не вони, не було б у мене нормальних кадрів, бо протиснутись кудись у натовпі було практично неможливо. А так я стояла на їхніх ящиках. Крім правої молоді, вони серед натовпу були найбільш рішуче налаштовані.

Арсеній Яценюк сказав, що Янукович ЗРАДИВ (як ворог може зрадити? – О.Б.). “З сьогоднішнього дня ми не маємо права говорити по відношенню до Януковича “президент України”. (скандування “Зека геть!”). “Тепер, – сказав Яценюк, – прошу вас перейти від емоцій до чіткого плану, як нам підписати угоду з Європейським Союзом.
Наша ціль: підписати угоду з ЄС,
виконати цю угоду і зробити Україну європейською державою.
На шляху до цієї цілі у нас стоїть одна з найбільших проблем – Віктор Янукович.
Хто сьогодні виграв? Володимир Путін.
Хто сьогодні зрадив? Віктор Янукович.
Хто сьогодні програв? Україна і весь західний світ. Але що буде завтра, залежить саме від нас.
Ми, як українська парламентська опозиція, обрана вами, яка представляє ваші інтереси – наше перше завдання: зміщення режиму Віктора Януковича (оплески, скандування “Зека геть!”).
Народ України вже висловив імпічмент Януковичу. Ми будемо домагатися розгляду у парламенті закону про імпічмент президенту і будемо робити все, щоб президентські вибори відбулися раніше 2015 року.
Ми вимагаємо розгляду у парламенті постанови про відставку уряду Азарова. Ми об’єдналися, і ніяка падлюка, в тому числі Янукович, нас ніколи не роз’єднає”.
А далі пішли заклики не піддаватися на провокації. І проводити масові протестні акції по всій Україні. “Ми разом проїдемо по всій Україні…” (“Вже було! Ганьба!” – відреагував пульс Майдану).

Олег Тягнибок заявив, що Янукович принизив Україну. Грузія отримала асоціацію, Молдова парафувала угоду, а Україна, що була фаворитом у тій трійці, стала аутсайдером. Наша вимога: влада, яка нас не привела в Європу, має йти геть! Але для того, щоб її викинути геть, має бути єдність усіх громадян України. Ця влада боїться тільки єдиного кулака, енергії української нації, і нам треба стати тим кулаком.
Наша боротьба за українську державу лише починається. Цей режим вже розпочав репресії. “Беркут” – такі самі прості українці, а ця влада кидає їх на нас, протиставляє між собою українське суспільство. На сьогодні заарештовано і посаджено на 2 місяці у СІЗО Олега Матяша, Романа Біленького, Віталія Благодарного. В Україні будується поліцейська держава. Єдиний вихід – будьмо разом і тоді переможемо.

Не знаю, як Тягнибоку, а мені будь-який представник будь-якої іншої раси чи нації, який прийшов підтримати протести проти Януковича, ближчий, ніж оті “українські хлопці” з кийками. Якщо вони у такий час пішли на таку роботу – вони вже не українські хлопці, вони гарматне м’ясо. Якщо вони виконали наказ криваво розігнати мирних толерантних студентів – вони поза законом і мораллю.

Віталій Кличко заявив, що сьогоднішня мета – загальна мобілізація небайдужих громадян задля перемоги над Януковичем.
Асоціація з ЄС буде підписана. Але новим президентом, і новим урядом. Кличко закликав усіх спортсменів не давати владі використовувати себе. Сказав, що якщо Янукович застосує силу – це буде вироком для нього. Але, як практично всі, закликав не піддаватися на провокації.
“Уряд Азарова має негайно піти у відставку. І цього ми вимагатимемо в парламенті. Якщо ні – парламент буде заблокований до розпуску і нових виборів”.

Після виступів лідерів опозиції співачка Руслана захриплим голосом зачитала резолюцію мітингу:

“Ми, громадяни України, які об’єдналися на підтримку ідеї євроінтеграції, сьогодні заявляємо: ми продовжуємо боротьбу за європейську Україну й будемо активно діяти, аби наша головна вимога – підписання угоди про Асоціацію з ЄС – була виконана.
Ми констатуємо, що Віктор Янукович, до якого з Євромайданів України та світу зверталися сотні тисяч людей, зігнорував нашу волю, зірвавши підписання угоди з ЄС. Замість того, аби вести країну в європейське майбутнє, як того хочуть мільйони українців, він розвертає країну в минуле.

Попри провал Януковича, ми, громадяни, які зібралися на Євромайдані, показали йому і всьому світові: ми спроможні побороти розчарування та апатію, вміємо самоорганізовуватися, проводити мирні акції, об’єднуватися та діяти заради виконання спільних вимог.
Ми Є. І ми – справжні Європейці.
Ми є сила, яка примусить з собою рахуватися всіх. ЄвроМайдан – це наш перший крок, і тепер завдання щодо реалізації європейських принципів в Україні стають ще складнішими.

Ми пропонуємо:
1. Сформувати координаційну раду Євромайдану з числа відомих експертів, громадських активістів, студентських організацій та представників парламентських опозиційних партій, аби забезпечити діалог між українським громадянським суспільством та європейською спільнотою.

2. Констатувати, що президент, Верховна Рада та Кабінет міністрів виявилися не спроможними забезпечити реалізацію стратегічного геополітичного курсу розвитку держави. Ми вимагаємо відставки президента Віктора Януковича.

Ми вимагаємо припинити практику політичних репресій проти активістів Євромайдану, студентів, громадських активістів, опозиційних лідерів.
Ми дякуємо главам держав та урядів країн-членів ЄС за всі зусилля, яких вони доклали задля реалізації наших європейських прагнень. І аплодуємо тим людям, зусиллями яких 8 днів у Києві та інших містах країни жили Євромайдани, які стали унікальними майданчиками для волевиявлення українських європейців.

1 грудня, в річницю Референдуму про незалежність України, о 12:00 ми прийдемо на Майдан, ми проведемо народне віче і спільно визначимо свої подальші дії.
Це – початок очищення української влади. Ми прийдемо з віниками на віче і цим покажемо Януковичу, якщо він не піде, то ми його виметемо”.

Після цього виконали державний гімн, і почалися виступи громадських активістів впереміж зі співами. Палили ліхтарики. Все було дуже толерантно і дуже по-європейськи.

Тим часом хлопці з УНА-УНСО вартували Інститутську – щоб нею з Маріїнки не спустилися “тітушки” і не напали на людей. Ретельно фільтрували групи молодих людей, схожих на “тітушок”. А далі відбулася ганебна сцена. Хлопці з правого сектору (“Тризуб”, УНСО і ще одна чи дві організації) хотіли, щоб їм дали слово – звернутися у мікрофон до мітингуючих. А їм не давали, обзиваючи провокаторами і неадекватами.
“Ми не провокатори!” – казали хлопці.
“Ви у масках – значить, провокатори”, – відповідали їм.
Зі слів хлопців, домовлятися про виступ їхнього представника ходив навіть нардеп Сич, і навіть після цього їм не давали слова. Я особисто спостерігала, як охоронці “плацдарму” під стелою зчепилися у лаву, щоб не пропускати правих. Вони були переконані, що зараз буде бійка, і попросили всіх жінок і дівчат відійти подалі. Мене з фотоапаратом теж намагалися переконати відійти, я казала, що знаю цих хлопців і що вони не нападуть. Мені не вірили.
Праві хлопці зібралися у великій кількості і сказали, що могли б ту охорону знести і прорватися до мікрофону, але не будуть цього робити. Я теж, наскільки могла, намагалася усіх переконувати: одних – щоб дали хлопцям слово, других – щоб не казали зі сцени кількох зайвих на такому мітингу слів.

Взагалі, це була страшенна ганьба. Як рятувати від “тітушок” і лізти під кийки “Беркуту” – так націоналісти і патріоти. А як слово дати – то провокатори й неадеквати.



Врешті-решт двом хлопцям дали слово. Нічого жахливого вони не сказали – лише те, що Майдан не повинен перетворитися на дискотеку, бо ми сюди прийшли боротися.
І тут сталася ще одна ганьба. Під час виступу другого промовця, після того, як він сказав, що “при владі знаходиться купка недолюдків голубого кольору”, раптом “з невідомої причини” вимкнувся мікрофон, і хлопець закінчив промову без звукопідсилення. Одразу, як закінчив, мікрофон увімкнувся знову. Люди, яким промова сподобалась, почали скандувати “Мі-кро-фон!” і “Пов-то-ри!”. Вийшов ведучий і пообіцяв дати хлопцю можливість повторити свої слова – бо інакше через скандування нічого б не було чути. Але одразу ж мікрофон взяла Руслана – “вона розкаже вам доступніше”. Розгублена Руслана сказала кілька безглуздих слів про те, що наша зброя – ліхтарики, а коли відчула, що зараз почнуть свистіти, почала скандувати “Революція”. Не міг же народ не підхопити таке гасло. Одразу після цього слово дали Вахтангу Кіпіані.



Після його виступу я пішла додому. О четвертій ранку Майдан – тих, чия зброя ліхтарики – криваво розігнали.

Величезний респект людям, що зняли це та інші подібні відео:



Мабуть, не треба боятися не сподобатись Заходу. Дивіться, наприклад, що відбувається у Сирії. Бовдур, що знаходиться при владі, допустив на свою територію російську військову базу. І Америка з Європою підтримують повстанців. І хто ж ці повстанці? Толерантні студенти-майдансери? Ні, відморозки-ісламісти, в тому числі Аль-Каїда. І їх підтримують, бо допомагають тим, хто щось може і щось робить, крім створювати гарні картинки.

Вчора люди вийшли на вулиці і кричали “Що робити?!”. Те, що сказали їм політики, українською перекладається, як “Почекайте”. Людям не сказали нічого конкретного і нікуди їх не повели.
А якби повели?! Уявіть собі суто гіпотетично: політичні лідери, хтось один або всі разом, закликали народ на якусь негайну силову акцію – приміром, захоплення Кабміну. Окрилені люди пішли і все зробили. Що далі?
Далі опозиційні політики починають перемовини з владою і досягають якогось компромісу, основні пункти якого: влада залишається та сама, а учасників штурму не будуть переслідувати. За деякий дуже невеликий час усіх, хто засвітився на відео під час силової акції, саджають. Думаєте, люди такі дурні і цього не розуміють?

Вихід бачу єдиний: вимагати від лідерів опозиції публічної присяги, що ЖОДНИХ перемовин з владою, крім перемовин про повну капітуляцію влади, вони вести не будуть. Тоді за ними підуть.

“Регіонівська” сцена (з лише державною символікою) по інший бік Майдану. Дехто з людей, не розуміючи, що це таке, підходив послухати. Один хлопець з євромайданівською символікою, коли я його сфотографувала неподалік від цієї сцени, просив не писати, де він стояв: “Я, – каже, – просто повз проходив і зупинився послухати, а сам з того мітингу”. Людям соромно зізнаватись, що вони слухали провладних промовців 🙂

Поляки – депутати Європарламенту

Державний гімн


Кличко на Інститутській

Майбутнє

Представники Правого Сектору все-таки виступили на Майдані

Руслана

Filed under: Відео, Репортажі, Фото · Tags: ,



Залишити відповідь

*

Статті