Статті Коментарі

Білозерська INFO » Відео, Репортажі, Фото » М.Саакашвілі у Києві: “У підручниках напишуть, що Російська імперія припинила існування на Євромайдані”

М.Саакашвілі у Києві: “У підручниках напишуть, що Російська імперія припинила існування на Євромайдані”

Сьогодні, 7 грудня 2013 року, до Києва разом з членами Європейської народної партії до Києва прибули екс-президент Грузії Михаїл Саакашвілі та екс-прем’єр Молдови Влад Філат.



Вони провели у прес-центрі брифінг для преси, а годиною пізніше звернулися зі сцени до Євромайдану. Члени делегації Європейської народної партії (екс-президент Європарламенту Єжи Бузек, голова комітету ЄП у закордонних справах Ельмар Брок, віце-президент партії Яцек Саріуш-Вольський і відповідальний за зовнішню політику ЄНП Хосе Ігнасіо Салафранка) запевнили всіх, що двері в Європу для України залишаються відкритими, що вони вважають Україну Європою і засуджують придушення мирної демонстрації і намагання Путіна перешкодити вільному вибору українського народу.

Після них виступили Влад Філат і Михаїл Саакашвілі. Разом з ними на сцену піднялися лідери опозиції – Володимир Кличко, Олег Тягнибок та Арсеній Яценюк.
Екс-президент Грузії, який колись жив у Києві, звернувся до присутніх українською мовою і запевнив, що вважає себе українцем. “У підручниках з історії напишуть, що Російська імперія припинила своє існування на Євромайдані”, – сказав він.

Наводимо текст промови Михаїла Саакашвілі повністю.

– Вітаю, Майдане! Вітаю, Україно! Вітаю, Європо!
Сьогодні я приїхав сюди не лише до Європи, а до самого серця Європи, що б’ється, живе і співає. До сьогодні ви є серцем європейських ідеалів, принципів, цінностей. Ви є уособленням європейського проекту, втіленням того, що робить Європу особливою та дорогою для нас – знедолених у минулому націй, ув’язнених у минулому народів.
Сьогодні ви не лише захищаєте ваше майбутнє – майбутнє України. Ви захищаєте майбутнє всіх нас, майбутнє всіх волелюбних народів регіону і світу.

Я приїхав підтримати вас, розповісти, наскільки ми любимо вас – у Грузії та за її межами, наскільки ми всі поділяємо вашу боротьбу. Успіх свободи України є успіхом свободи Грузії, Молдови, усіх східноєвропейських країн і усього світу.
Ясна річ, ми різні. Україна велика, Грузія, Вірменія, Молдова малі. Азербайджан – багата країна. Але якщо ми не триматимемося за руки, у темному кутку кремлівський головоріз безжально знищить нас один за одним. (Оплески, вигуки “Ганьба!”)

Якщо ми не гуртуватимемося, ті люди, які дуже шкодують за Радянським Союзом і наполегливо працюють над його відновленням, люди, які, на жаль, керують Росією і сьогодні в цей час, з’їдять нас живцем поодинці. Тому ми не маємо іншого вибору, крім виступу гуртом. Адже коли ми разом, коли ми об’єднані, ніщо не зможе протистояти нашому прагненню до свободи. Ніяке ембарго або утиски, жодні кулі або танки!

Історія вже бачила нас зневоленими разом, тепер історія побачить, як ми разом рішуче здобуваємо нашу волю. Це моє глибоке переконання і сенс цілого мого життя. Я жив тут у Києві, я тут навчався, вивчав українську і навчався почуватися як українець. (Бурхливі оплески). Власне, я почуваюся українцем, я є українець і я є грузин. Я українець, і я грузин – отже, я європеєць.
(Оплески).

Я завжди знав, що одного дня Україна буде прикладом успіху, прикладом провідної східноєвропейської нації, інтегрованої у європейську родину вільних, демократичних та процвітаючих народів. І коли я побачив вас сьогодні, я зрозумів, що був правий, що Україна переможе, що ми переможемо разом.

Ми не такі багаті, як Газпром, у нас менше танків, ніж у Путіна, менше засобів для утисків і погроз іншим, але ми віримо у нашу долю, нашу волю. Ми даємо іншим любов, встановлюємо собою приклад для наслідування. І ніщо не зможе зупинити нас, завдати поразки, коли ми разом. (Оплески)

Мої українські сестри і брати! Сьогодні ви – творці історії. Знаю, що вам холодно. Знаю, що були тут моменти вагань, провокацій, знаю, що ви ризикуєте. Але вам потрібно зберігати спокій та ентузіазм, почуття відповідальності, віру у ваші цінності, ідеї, принципи тощо. Вам це потрібно, тому що цей момент дуже важливий – для вас, для нас, для всього світу. Вибір, що стоїть перед нами, доволі простий: в європейський союз або в євразійський союз. Ви обираєте не напрям зовнішньої політики чи коаліцію, а суспільство, в якому житимете. Євразійський союз означає рабство, корупцію, авторитаризм – все те, від чого наші народи потерпали так довго і що ми так красномовно відкинули. Він означає Совок, а ця молодь не зробила нічого поганого і не заслуговує на життя у кримінальному Совку. (Бурхливі оплески). Саме це обрали наші народи – Європейський союз. Цього вибору ми маємо дотримуватись заради наших дітей.

Єдине, чого потребує путінська [нерозбірливо] – це залишитися покірними і корумпованими, бездарними. Але фактично цей вибір для наших народів є вибором між життям і смертю. І я не знаю жодної нації, яка б сама зголосилася вмерти. В жодному разі не гордий український народ і не моє прийомне місто Київ!
Так само я не маю сумнівів, що ви переможете. Що чудовий європейський прапор поєднається з прекрасним українським. Що разом ми – українці, грузини, молдавани – європейці – житимемо у європейських свободах.

Немає в мене сумнівів в тому, що ваша перемога змінить усіх нас і Росію. Вона змусить Росію відмовитись від імперіалізму та нарешті перетворить її у національну державу, яка має кордони, а не узбіччя, партнерів, а не рабів. З такою Росією – національною, демократичною країною ми потоваришуємо, будемо торгувати і співпрацювати. Український тріумф покладе край ері Володимира Путіна, і це станеться тут, на цій самій площі. (Бурхливі оплески, Олег Тягнибок, який стоїть поруч із Саакашвілі, вітає людей стиснутим кулаком).

Я приїхав, щоб розказати, наскільки я пишаюся вами – гордими дітьми гордої нації. Пишаюся вашою хоробрістю і спокоєм, рішучістю і почуттям відповідальності, пишаюся вашою дружбою. А в історичних підручниках згодом напишуть, що Російська імперія припинила існування на Євромайдані! (Овації)
Якщо ви, друзі, переможете. А ви переможете! Дякую! Слава Україні! Слава Грузії! Слава Європі!




ФОТО (у Саакашвілі дуже цікава міміка і жести, користуючись нагодою, назнімала його сьогодні від душі):

Filed under: Відео, Репортажі, Фото · Tags: , ,



Залишити відповідь

*

Статті