Статті Коментарі

Білозерська INFO » Репортажі » Про “Антимайдан” і чотирьох цапів-відбувайлів (ФОТО)

Про “Антимайдан” і чотирьох цапів-відбувайлів (ФОТО)

Ходила сьогодні знімати Антимайдан. Спілкувалася з його учасниками – переважно це були робітники заводів зі сходу України.
Вони не ховалися від моєї камери. Навпаки, побачивши журналіста, самі просили їх сфотографувати. Щоправда, так поводились лише хлопці і чоловіки нестарого віку.
Були й такі, що відверталися від камери – але їх було менше, ніж тих, хто просили їх сфотографувати або ніяк не реагували на зйомку.

Вони охоче спілкувалися зі мною – непокоїлись лише, що я можу написати, що вони якісь п’яні чи брудні. У зв’язку з цим спеціально пишу: ні, вони не п’яні і не брудні. Кількох людей напідпитку бачила, але не на Європейській площі під час мітингу, а вже після його закінченні на Подолі, де вони чекали на автобуси, щоб їхати додому.

Ці працівники заводів кажуть, що приїхали добровільно, що їм не погрожували і не примушували. Приїхали подивитися Київ і заодно висловити свою громадську позицію. Що це за позиція?

Вони не люблять і не поважають владу. Поважають конкретного бізнесмена-регіонала, який в їхньому місті забезпечує їх робочими місцями. Вони можуть не знати, депутат він чи не депутат і яка в нього політична позиція, але кажуть: “Це у нас шанована людина, завдяки йому тисячі людей мають роботу”.


Луганчани-учасники Антимайдану на Подолі після закінчення мітингу

Ці люди кажуть: “До Європи нам рано, жебраків там ніхто не чекає і поважати не буде. Наші заводи неконкурентноздатні порівняно з європейськими”. Де-факто – ці люди цілком аполітичні, їх у зв’язку з євроінтеграційними процесами турбує одне – щоб не втратити роботу. Один хлопець сказав мені: “У моєму місті живе 500 тисяч людей, з них 300 тисяч працюють на місцевих заводах. Якщо заводи закриються – ми ж усі з нашими голодними сім’ями приїдемо до Києва”. Мав на увазі, що порівняно з цим нинішній Євромайдан видасться дитячим садочком.

Проблема з цими заводами – це реальність, і це надсерйозний козир на руках у Кремля та його місцевої агентури. І цю проблему доведеться вирішувати, причому швидко. Вочевидь, всі гроші, отримані у Європи, треба буде пустити на Схід, на будівництво нових заводів і на те, щоб тамтешні мешканці якомога більш безболісно пережили перехідний період. Якщо зможемо це зробити – ніякий розкол нам не загрожує, і Путін вмиється.

Влада і сьогодні створила людям усі проблеми, які могла. Наприклад, я сьогодні хотіла спуститися на Європейську площу, щоб познімати Антимайдан, вулицею Трьохсвятительською. Але вона була перекрита “космонавтами” зі щитами і автобусами. Вони не хамили, але не пропускали нікого, навіть журналістів. Щоб потрапити на Європейську, довелося спуститися Володимирською гіркою на Поділ, а звідти піднятися вгору.

Цей спуск являв собою суцільну кригу, люди падали через кожен крок, чіплялися за паркан – якби його не було, мало хто взагалі міг би спуститися. Мені допомагав спускатись один з учасників Антимайдану, хлопець Андрій з Маріуполя. Спілкуючись з ним, я перестала з такою огидою, як раніше, ставитись до фрази “Не піддаватися на провокації”. Бо цей хлопець, тверезий і цілком адекватний, приходив сьогодні на Євромайдан, пробував спілкуватись – а його обізвали “донецьким бандитом”. А хлопець гарячий, як не дійшло до бійки, не знаю. Образа в нього – це через кілька годин – була капітальна.

Я почала пояснювати, що люди на Майдані мерзнуть вже три тижні, що нерви вже не ті, що на початку, що весь час нагніталася ситуація, бо були “вброси” на тему, що у вихідні відбудеться масштабне кровопролиття за участі донецьких бандитів. Кажу: “Бачиш, що людина негативно ставиться – відійди від неї, та й усе”. А хлопець мені пояснює, що він так не може, що за образу звик давати в морду. А я пояснюю, що якщо це в нього вдома, то це правильно, бо побилися тро хи і все. А тут, за такої кількості людей навколо, ще й попередньо “накручених”, будь-який конфлікт може призвести до кровопролиття, яке жодній нормальній людині не треба. Де-факто, я закликала людину не піддаватись на провокації 🙂

Послухала я трохи риторику з антимайданівської сцени. Проти Європи і євроінтеграції ніхто нічого не каже. Чула весь час приблизно такі фрази – що кожен день Євромайдану віддаляє нас від Європи. Чому – ніяк не пояснювали. Казали, що Євромайдан – це безлад і розкол країни, а вони, мовляв, Україну об’єднують, що вони – конструктивна об’єднавча сила, і що єдина людина, якій ми довіряємо і яка може навести порядок – це президент Янукович. Під вечір був концерт, виступав Лері Вінн і ще хтось, але людей тоді було вже дуже мало.

Європейська площа була прекрасно освітлена, диміли польові кухні, людям наливали чай, але романтики, як на Майдані, блискучих очей – не було. Люди з’їздили до Києва, непогано провели час і поїхали додому. Оце і все. “Безстроковий” мітинг з Європейської перенесли до Маріїнки і розібрали сцену.

Висновок: боятися жодних “антимайданів” не треба, але інтереси східняків, які теж українці, необхідно враховувати.

Тепер кілька слів, щоб не писати окремо, про цапів-відбувайлів: Попова, Сівковича, Коряка і Федчука, і про візит Маккейна.

Майже одразу ж після розгону студентів Коряк сміливо і гордо узяв усе на себе і подав у відставку. Вочевидь, будучи впевненим, що відставку не приймуть (так усе попервах і відбулося), а його нагородять за вірність шефу. Сьогодні ми побачили, як на першому ж допиті (а його гарантовано не катували) він здав свого міністра Захарченка. Кого здасть на першому ж допиті міністр?

А Попов на першому ж допиті здав Клюєва. Кого здасть на першому ж допиті Клюєв? Інтуїція підказує мені, що це буде та сама людина 🙂

IMG_0141

Що стосується Попова, то карати його саме за розгін студентів – маячня повна, бо міліція йому не підпорядковується і віддати їй наказ когось бити він просто не міг. Насправді Янукович покарав його за політичну хитрожовтість, за спробу догоджати “і нашим, і вашим, бо не знаю, хто переможе”. Згадаймо, як Попов поставив намет для обігріву студентів – ще до розгону. Я через наявність того намету була певна тоді, що розгону не буде, і спокійно пішла тієї ночі додому.
А хай не сидить Попов на двох стільцях.

Американський сенатор Маккейн заявив сьогодні, що санкції проти винуватців бєспрєдєлу будуть, якщо бєспрєдєл повториться. Чому – бо Захід не зацікавлений, щоб у нас було безвладдя і розкол країни. Це Путіну потрібно, а Захід не хоче усунути від влади Януковича, він хоче його налякати і дотиснути, щоб підписав угоду з ЄС.
Питання в тому, чи вистачить Януковичу на це адекватності.

ФОТО З АНТИМАЙДАНУ:


Східняки

Перегороджена Трьохсвятительська

Спуск з Володимирської гірки на Поділ

Внизу теж перегороджено

Кожен другий молодий “антимайданівець” просить сфотографувати

На Подолі, біля фунікулеру і Річкового вокзалу, гості столиці чекають на автобуси, щоб їхати додому

Спускаються з Європейської на Поділ

Польові кухні на Європейській

Ганяють м’яча

На “нейтральній смузі” між двома Майданами

А це вже на території Майдану. Охоронці

До КМДА тепер пускають лише за документами. Це сильно допомагає від ментів-“тітушок” у цивільному, які ніколи не покажуть посвідчення

Охорона КМДА

Майданівці

Filed under: Репортажі · Tags: , ,



Залишити відповідь

*

Статті