Статті Коментарі

Білозерська INFO » Інтерв'ю » «СБУ ПОКРИЛА РОЗКРАДАННЯ МІЛЬЙОНІВ ДОЛАРІВ, ЩОБ НАС ПОСАДИТИ». Інтерв’ю з І.Мосійчуком перед вироком

«СБУ ПОКРИЛА РОЗКРАДАННЯ МІЛЬЙОНІВ ДОЛАРІВ, ЩОБ НАС ПОСАДИТИ». Інтерв’ю з І.Мосійчуком перед вироком

Справа так званих «васильківських терористів» – Мосійчука, Бевза і Шпари – наближається до кінця. З дня на день Києво-Святошинський суд в особі судді Юрія Бурбели проголосить їм вирок. Прокуратура, незважаючи на відсутність доказів злочину (що вони відсутні, знають усі, хто, як автор цих рядків, стежив за справою), просить нереально багато – від 9,5 до 8,5 років ув’язнення кожному.
Напередодні оголошення вироку політв’язень Ігор Мосійчук розповідає про нові подробиці справи та імовірний вплив на українське судочинство революційних подій у державі.

«ПРОКУРОРИ МСТЯТЬСЯ НАМ ЗА ТЕ, ЩО МИ ЗАБРАЛИ У НИХ НЕЗАКОННО НАБУТІ КВАРТИРИ»

– Пане Ігор! Чи можете ви пояснити, чому прокуратура просить для вас такі тривалі терміни позбавлення волі – в середньому 9 років кожному?

– Вважаю, що величезні терміни, які запрошені нам прокуратурою, є помстою за нашу громадську позицію, і в першу чергу за те, що за моїм депутатським запитом було відібрано у працівників прокуратури 5 квартир. Деякі з цих працівників зараз є працівниками Київської обласної прокуратури, яка й представляла обвинувачення в суді.

Це квартири були надані працівникам прокуратури в порушення закону, тому що у цих квартир уже були власники, були інвестори, були люди, які їх придбали. Прокуратура хотіла відібрати ці квартири для своїх людей. І, по суті, відібрала. Після цього мною був поданий депутатський запит, на підставі якого Васильківською міською радою було прийнято рішення, яким скасовувались попередні рішення про надання їм цих квартир, і ці квартири були поступово повернуті інвесторам. Йдеться про новобудову – 9-поверховий будинок у Василькові на вулиці Сонячна, 5.

Плюс ця помста нам пов’язана з нашою позицією під час досудового слідства і судового розгляду – безкомпромісною позицією невизнання жодних пред’явлених нам звинувачень і тим, що ми прямо називали прізвища й імена фальсифікаторів.

Вважаю, що правлячий режим увімкнув каток по фактичному знищенню громадських активістів, і перш за все націоналістів. Бо націоналісти на цьому етапі є найбільш дієвими і становлять найбільшу небезпеку для режиму. Це показали і події 30 листопада на Майдані Незалежності, і 1 грудня на Банковій.

Цей каток вмикається по всіх справах, і в тому числі по нашій. Вони хочуть залякати українців, показати, які страшні терміни ув’язнення можуть бути застосовані щодо тих, хто не погоджується з правлячим режимом. І, фактично, роблять показовим наше покарання за неіснуючий злочин.

– На який вирок ви сподіваєтесь?

– Я скажу так: якщо переможе здоровий глузд, вироку взагалі не має бути, а має бути рішення суду про проведення додаткового слідства у цій кримінальній справі. Якщо ж здоровий глузд не переможе, то можливі різні варіанти, починаючи від того, що попросив прокурор, тобто, в середньому 9 років позбавлення волі, або трохи менше – задля того, щоб все-таки судді не викликати на себе такий от пресинг громадськості. Хоча, наскільки я розумію, у випадку винесення будь-якого, крім адекватного, рішення, якщо будуть винесені такі величезні, абсолютно необґрунтовані терміни покарання, то суддя ризикує дуже багато чим особисто, тому я не зовсім думаю, що він на таке піде. Але – покаже час. Я не можу говорити про це, тому що це буде однозначно сприйнято як тиск на суд в той час, коли він знаходиться у нарадчій кімнаті.

Вважаю, що 9,5 років для мене особисто, знаючи стан мого здоров’я, це, по суті, прохання про смертну кару.

– Як, до речі, ваше самопочуття зараз?

– Може, мене останні події так сколихнули, бо в мене до цих всіх подій дуже викручувало ноги, я не міг ходити і заснути не міг. Але в мене нова енергія з’явилося, коли все почалося.

– Флюїди Майдану до вас у СІЗО долітають?

– І не лише флюїди. Я ж ніч не спав, коли те все відбувалося, ми у прямому ефірі це все спостерігали. По 5-му каналу.

«ПРОВОДИТИ РЕВОЛЮЦІЮ, А НЕ ДИСКОТЕКУ»

– Якщо вирок буде негативний – на нього обов’язково буде подана апеляція. Як думаєте, чи вплинуть на результат апеляції події останнього часу – маю на увазі Майдан?

– Якщо буде революція, а не імітація, то вона, звичайно, вплине. Всі судді у цій країні – без прив’язки до нашої чи будь-якої іншої політичної справи – спостерігають за тим, що відбувається. І їхня позиція по багатьох замовних справах – бо крім політично вмотивованих справ, якою, безперечно, є й наша справа, і справа майданівців, і справа харківських патріотівців, і Однороженка – навіть без них в країні існує безліч замовних справ, які є прикладом вибіркового правосуддя. І коли після введення нового КПК говорять, що кількість в’язнів зменшилася – то це правда, але я хотів би додати, що й якість в’язнів змінилася. Є багато в’язнів, яких просто закривають у в’язницю, щоб відібрати їхній бізнес і майно. Тому, якщо опозиція говорить про вибіркове правосуддя і політично вмотивовані справи, то треба говорити про правосуддя в цілому в країні, а не виключно в окремо взятих випадках.

Так ось, судді, які розглядають подібні замовні справи, дуже уважно стежать за тим, що насправді відбувається в країні. Стежать і бояться. Наприклад, мені відомо про те, що суддя Печерського районного у м.Києві суду, мешканка Василькова Віта Вікторівна Бортницька реально турбується за те, що буде з нею та з її кар’єрою через те, що її примусили виносити рішення по арешту свободівців за події біля Кабміну.
Судді все розуміють, і їхні дії залежать виключно від дій повсталих людей і від дій лідерів опозиції – наскільки вони здатні проводити революцію, а не дискотеку.

Я дуже солідарний зі словами Юлії Тимошенко стосовно того, що треба припинити так званий «майданс» і почати реально займатися боротьбою з режимом, який і відправив, по суті, мільйони українців на Майдан.

Поки що, на даному етапі, я абсолютно підтримую тактику, яку запропонував, якщо не помиляюся, Руслан Андрійко, стосовно «осиного гнізда». Мається на увазі, що якщо в центрі Києва утворилась Січ, то козаки з Січі ходили в рейди і наносили точечні удари.
Думаю, що на час свят, коли все рівно велика маса народу буде відпочивати, ця тактика буде успішною. Її успішність показали, наприклад, події навколо спроби проведення нелегітимної Київради.

«ДАТИ НЕПРАВДИВІ СВІДЧЕННЯ КРИКУНОВА ПРИМУСИЛИ ПІД ТИСКОМ, ЩО ІНАКШЕ БУДЕ АРЕШТОВАНИЙ ЙОГО СИН»

– Повертаючись до вашої справи – в обвинувачення є якісь серйозні аргументи на користь вашої вини, крім підкинутих «речдоків»?

– Обвинувачення в ході дебатів і взагалі в ході судового розгляду спирається як на основний доказ на покази свідка Олександра Крикунова. Хочу виділити три основні моменти.
Перше. Олександра Крикунова зламали під час допитів. Його били – він особисто мені показував синці на собі. Друге – проти нього, підкинувши пістолет, порушили кримінальну справу за зберігання зброї.
Але основним моментом, який змусив його піти на співпрацю з режимом, є його спосіб життя, те, чим він займався до свого затримання. Він в цю злочинну діяльність втягнув свого рідного сина. І йому погрожували, мені це достеменно відомо, він сам про це казав багатьом людям – що дати неправдиві свідчення його примусили під тиском, що інакше буде арештований його син Дмитро.

– За що? Що це була за діяльність?

– Крикуновим була створена величезна корпорація з десятків фіктивних підприємств, через які відмивалися і переводилися у готівку кошти. Велика кількість з них – це були бюджетні кошти, в тому числі ті, які виділялися на цільові програми Кабінетом міністрів України. Зокрема, кошти, які виділялися на програму Євро-2012. Це кошти з будівництва стадіону «Арена-Львів» у Львові. Ми бачили – не тільки я, але й інші підсудні, і не лише підсудні, ще безліч людей, які готові давати свідчення з цього приводу – бачили, що він десятками, сотнями тисяч гривень передавав кошти посередникам корумпованих чиновників, які приїздили. Робив він це зухвало, просто в себе на робочому місці, в присутності людей. В тому числі, приїздили люди, які прямо казали, що представляють будівництво «Арени-Львів».

Більше того, коли ми не розуміли і не усвідомлювали, чим займається Крикунов, він спробував використати наших людей, маю на увазі «патріотівців» і людей, які з нами в гарних стосунках – у своїй злочинній діяльності. Коли він став керівником юридичного відділу міськвиконкому, він підійшов до деяких членів «Патріоту України», підійшов до деяких громадських активістів з Василькова – і запропонував роботу. Він пояснив, що став держслужбовцем, а тому на нього не можуть бути оформлені підприємства. І він запропонував, щоб його підприємства перереєструвати на цих людей. І що вони за це будуть отримувати зарплату, а бухгалтерію, роботу з банком, всі інші речі буде вести його син Дмитро. І все це так і відбувалося.

Десь через місяць після нашого затримання цих людей затримала податкова міліція. Вона провела серйозне розслідування, виявила всю злочинну схему, організовану Крикуновим, на допити викликалися люди, активісти наші. Податкова встановила, що особисто вони непричетні, що для переведення у готівку грошей сином Крикунова підроблялися їхні підписи. У нас є документи з приводу цього розслідування податкової. Але потім втрутилася СБУ, для якої був важливий свідок Крикунов, щоб нас посадити – і розслідування податкової міліції було припинене.

Зараз наші активісти, які з вини Крикунова були підставлені, готують звернення на ім’я Генерального прокурора України, яке вони поширять публічно, в якому будуть вказані усі подробиці. Ми доведемо до кінця цю справу, адже йдеться про розкрадання мільйонів доларів бюджетних коштів з бюджету нашої держави, яке було покрите СБУ заради того, щоб покидьок дав свідчення у нашій кримінальній справі.

– Ви можете назвати прізвища людей, які були, свідомо чи несвідомо, задіяні у цих схемах і які зараз готують звернення?

– Можу. Це, зокрема, Євген Комісар і Віктор Панджакідзе.

У зв’язку з цією інформацією, яку ми надаємо офіційно і просимо вважати її заявою про злочин, здійснений Крикуновим, актуальним як ніколи є створення у парламенті тимчасової слідчої комісії по обставинах фальсифікації справи так званих «васильківських «терористів».
Тому що йдеться не тільки про нашу долю, про долю трьох осіб, а йдеться ще про мільярди, вкрадені у держави.

Питання підготувала Олена БІЛОЗЕРСЬКА
ІА «Поряд з вами»

Filed under: Інтерв'ю



Залишити відповідь

*

Статті