Статті Коментарі

Білозерська INFO » Відео, Репортажі, Фото » Нічне блокування “Беркуту” біля Святошинського райвіділу (ФОТО)

Нічне блокування “Беркуту” біля Святошинського райвіділу (ФОТО)

Після вчорашнього побоїща під Києво-Святошинським судом – нагадаю, “Беркут” побив людей, які намагалися не допустити вивезення засуджених “васильківських псевдотерористів”; їх спочатку відтіснили і побили, потім декілька людей пожбурлялися у “Беркут” чим попало, включно з камінням, а потім “беркути”, яких було більше за мітингувальників, пішли в атаку і потовкли усіх, хто не встиг втекти – включно зі старими людьми, жінками і журналістами – після цього побоїща під суд підтягнулися активісти Автомайдану. Вони за допомогою присутніх фотокорів і операторів, зокрема, і моєї скромної персони, встановили номери беркутівських автобусів, зловили їх біля Святошинського райвідділу, де у всіх дружно зламалися машини.

Автобуси блокували кілька годин, вимагаючи, щоб “беркути” зняли маски і представились. Ті сиділи в автобусах. Невідомі патріоти ці автобуси розхитували, били в них скло, спускали колеса. Врешті-решт спалахнула сутичка, в якій було тяжко побито екс-міністра МВС Юрія Луценка, який разом з дружиною переконував “Беркут” не бити людей. Дісталося ще принаймні одному чоловіку – він зараз у лікарні, в нього серйозно пошкоджена спина.

Про все це знаю з чужих слів – примчалася туди десь о другій, дякую колезі-фотокору М. – підвіз, і активістам Автомайдану, які відвезли мене назад. Побачила величезну кількість народу – мабуть, кілька тисяч, заблоковані автобуси і “поламані” автівки Автомайдану. Автобуси вже обклеєні листівками, обписані гаслами, на кшталт “Зрадники!”. Дівчина, макаючи пальця у червону фарбу, виводила на автобусі “Не пробачу!”.



Якраз перед моїм приїздом була досягнута домовленість, що “беркути” знімають маски, і їх випускають з автобусів на територію райвідділу. Хлопці з сотень самооборони зробили для “беркутів” прохід – коридор ганьби. Вони без масок (щоправда, деякі примудрилися так закритись шоломами, що облич все одно не було видно) проходили цим коридором, журналісти їх знімали, а люди скандували “Ганьба!”, а дехто й обпльовував.
Зробимо деяку натяжку і будемо вважати, що на перший раз покарання не замале. Обличчя у них були перелякані, багато хто намагався сховатися від камер, як тільки міг.

Вони “поавтобусно” пройшли у загратований двір райвідділу, після чого люди трохи заспокоїлись і почали повертатися на Майдан. Було й ще одне “хуліганство”: невідомі патріоти знайшли у підземному переході біля райвідділу будівельні матеріали – мішки з піском, повитягали їх нагору і виклали на трасі – щоб обмежити рух машин у тій частині, де стоять люди.

Ще було – хлопці в масках, одностроях “флектарн” і з ментівськими кийками вилізли на дахи ментівських автобусів і трохи там пострибали. Але зовсім трохи, бо натовп почав кричати: “Злізьте, не провокуйте!”, хлопці трошки подумали і злізли.

Був і один дуже неприємний момент. Знаю з чужих слів, якщо ця інформація неправдива – заздалегідь прошу пробачення. Знайомі хлопці, вочевидь, збиралися під райвідділком щось утнути, а їм сказали, щоб вони не провокували, інакше їх скрутять і здадуть ментам, як вже здали тих, що поспускали автобусам колеса.
Я не знаю, чи справді їх здали ментам, але якщо здали – перепрошую, але вони офігіли зі своїм постійним пошуком провокаторів.
Я розумію, дисципліна, єдіноначаліє і все таке – але ви можете собі уявити, щоб партійні лідери, поважні люди, віддали наказ проколювати колеса? Такі речі завжди роблять “невідомі провокатори” без чийогось наказу. Якщо наступ, який часто починається після цього, захлинеться і зазнає поразки, вони так і повинні лишитися невідомими провокаторами. Якщо ж буде перемога – тоді вони герої.

Але навіть не це я хотіла сказати. Врешті-решт, організаторам, сотникам і десятникам самооборони, можливо, видніше, коли що можна робити, а чого не можна. Так ось, якщо людина робить щось явно не те – зупиніть її. Поясніть. Якщо не розуміє – силоміць виведіть за межі периметру чи акції. Якщо це, приміром, кишеньковий злодій – поясніть йому в доступній для нього формі, щоб він більше не крав – принаймні, у вас. Але коли ви будь-яку людину здаєте ментам – навіть злодія – ви цим легітимізуєте їх, визнаєте їхнє право когось ловити, чого саме зараз робити не можна. Бо сьогодні вони арештують того, на кого ви їм вказали, а завтра вас.
І якщо у випадку з явним злодюжкою ще можна дискутувати – “вор должен сидеть в тюрьме”, а на Майдані тюрем нема – то видавати ментам більш радикальних, ніж ви, однодумців – величезна ганьба.

Filed under: Відео, Репортажі, Фото · Tags:



Залишити відповідь

*

Статті