Статті Коментарі

Білозерська INFO » Репортажі, Фото » Чому потрібно підтримувати Стерненка?

Чому потрібно підтримувати Стерненка?

Зараз покажу трохи сьогоднішніх фото з акції на підтримку Стерненка – переважно це плакатики, зняті згори, з парапету.

Все пройшло несподівано (для мене, я навіть в шоломі прийшла) тихо і мирно. Прохід до будівлі ОП був відкритий, поліції – мінімум, Нацгвардії в обладунках не було зовсім. Люди спокійно пройшли до ОПи, мирно там помітингували і далі пішли до Генпрокуратури, де попалили трохи фаєрів. Знайомий, ветеран батальйону ОУН, сказав мені, що дуже розчарований – черговий договорняк, акцію злили, не пустили нікого з “радикальних” промовців до мікрофону і т.ін. Поклавши руку на серце – десь таке враження справді складалося. От тільки я не готова однозначно стверджувати, що це погано. Бо владу лякає передусім масовість протестних акцій, а якщо акція від початку запланована як замєс, то всі, хто не готові потрапити під роздачу, туди не прийдуть. Та й “стрибки” в суботу на порожню ОПу – не найрозумніший метод досягнення цілей.

Ще в мене склалося враження, що зараз штучно відводиться хвиля народного гніву від Зеленського і частково від Авакова і скеровується на Венедиктову і суддів. Причому якщо з Венедиктовою просто – її можна замінити на когось іншого, то судова і правова реформа, якої вимагають мітингувальники – справа дуже складна і довготривала, бо звідки візьмуться порядні судді? До війни у мене була на це питання однозначна віповідь: суд присяжних. Я й зараз вважаю, що це найбільш справедлива система, що вона необхідна – але розумію також, що суди присяжних не будуть виносити справедливі вироки принаймні у двох випадках:

– у випадку, коли серед зацікавлених – впливові і заможні люди, які можуть підкупити більшість присяжних;
– у випадку суду над патріотичними активістами у східних регіонах, де ще не наведений порядок. (І невідомо коли буде наведений). Присяжні з місцевих наших активістів позакривають, якщо їм таке дозволити.

Щоб двічі не вставати – я підтримую акції за звільнення Стерненка й інших політв’язнів і хочу відповісти на закиди людей, які ставлять під сумнів потрібність таких акцій.

Закиди мені траплялися такі:

1. “Не варто поєднувати в одному списку Стерненка і Ріфа, Ріф порядна людина, а Стерненко мутний тип/тітухан/СБУшний сексот тощо”.

Не суддІ, який виставляв біля свого дому бюсти Леніна і Сталіна, вирішувати, хто в нас тітухани. Хай Стерненко буде на волі, там самі розберемося. Моя думка – Стерненко за ці роки, ким би він не був на початку, виріс у потужного проукраїнського відеоблогера, який тягне величезну ділянку інформаційної роботи і якого ворогам вигідно заткнути, а нам – не дати їм це зробити. Популярного проукраїнського контенту у нас критично мало, населення дивиться шаріїв. Стерненко – цінний.

2. “Саме після того, як Зеленський зробив кілька важливих державницьких кроків, прищучив медведчуків тощо – не можна його “хитати”, ходячи під ОП з мітингами”.

Не будемо змішувати грішне з праведним. Санкції медведчукам – це добре, наявність проукраїнських політв’язнів – це погано. І Портников дав Зеленському дуже якісну пораду, як зробити так, щоб до нього на Банкову не ходили з фаєрами: він особисто або хтось, близький до нього, має взяти політв’язнів на поруки. Це абсолютно законно.

3. “Чому заступаються тільки за розпіареного Стерненка і не заступаються за інших, менш відомих переслідуваних?”.

Більш-менш масово підтримувати завжди будуть розпіарених, а маловідомих не будуть, і боротися з цим – все одно, що заперечувати закони природи. Допомогти в цьому плані нерозпіареним переслідуваним можна тільки двома шляхами – розпіарювати їх, як ми зробили, наприклад, з Фортуною, яку мало хто знав до її арешту. Ліричний відступ: нещодавно я була на консультації в лікаря. Він спитав, чому я прийшла на кілька тижнів пізніше, ніж він мені призначав. Ну, я й сказала: того дня, коли мала прийти на консультацію, заарештували без вини і кинули в СІЗО мою куму, і я займалася її визволенням. Він питає: “Хтось украв, а на неї повісили?”. Ні, кажу, вона служила у добробаті, а її звинуватили в тому, що вона на тому боці конвоювала українських полонених”. “Так ви що, знайомі з Фортуною?! – отетерів лікар і не взяв з мене гроші за консультацію. :)))

До того ж, розпіарені можуть виконувати функцію “криг

оламів” для менш відомих, створюючи важливі прецеденти (хоч у нас і не прецедентне право, але це працює). Конкретніше: у того ж Стерненка є “подільник”, про якого зараз майже ніхто не згадує. Якщо зараз відбити Стерненка, то є шанс, що і подільник згодом буде на волі.

Другий варіант, що можна зробити (але він гірший, бо може бути сильно розтягнутий в часі) – як робили за часів Януковича активісти Комітету визволення політв’язнів. Вони вирішували голосуванням на зборах, кого вважати політв’язнями, і складали списки. Після зміни влади ці списки лягли кому треба на стіл, і всіх людей звільнили.

Коротше, моя думка така: за хороше дякувати, за погане – давати болючих щигликів. І не змішувати одне з другим.

Люди починають збиратися… Дістала з шафи свій майданівський шолом, а він весь липкий. Як, думаю, міг забруднитися в шафі? Почала мити – не допомагає. А це від старості “потік” пластик. 7 років шолом лежав, нікому не потрібний. Хочу, щоб і далі не був потрібний…

Зібралися

Filed under: Репортажі, Фото



One Response to "Чому потрібно підтримувати Стерненка?"

  1. Щодо суддів, то це такі тваринки, що точно знають, чого треба владі, і старанно ісполняють, в більшості випадків. То все фігня і балачки, про їхню “незалежність”. Умови їхнього харчування влада може покращити, або погіршити, дуже легко. Або, поцікавитися набутим майном, зв’язками, обліко моралє, кваліфікацією, т.д. Тож, нема потреби раптово щось там змінювати, досить було би розпочати, і вся ця зграя одразу вишикується, у потрібний візерунок. Точно так само, як, наразі, саджають у “справі Шеремета”, і саджають Стерненка. Бо наші “суди” – то шобло безпринципних опортуністів, пристосуванців, чемпіонів з виживання, серед собі подібних. Свого роду, фотографи, офіціанти, парикмахери, декоратори на побігеньках. Це ж до ВР, фотографів з парикмахерами, запустили тільки недавно, а в юриспруденції нашій – вже забетонувалися їхні клани, по три – чотири покоління. Давно вже на співбесіді, на юридичний фах, непремінно питають – “А чому Ви сюди йдете? Ви маєте родичів – юристів?”. З таким натяком, що, коли не маєте батька – дядька юриста, то нічого Вам там робити, взагалі. І той напрямок діяльності судової системи, який бачимо зараз – якраз, і заданий ОПою Зеленського, і саме за ісполнєніє судді мають скажені зарплати, такі ж пенсії, і на додачу ще купу плюшок, не надто перетруждаючись.
    ——————————–
    Щодо утримання поведінки присяжних у рамках, то можна поцікавитися досвідом Штатів, там, зокрема, є процедура заміни присяжних, здається, на вимогу когось із учасників процесу, можливо, судді. І не тільки. Нема сенсу винаходити велосипед заново.
    ——————————–
    Санкції Ведмечукам, справжні, зкеровані, головно, на нейтралізацію впливу їхньої пропаганди на бубочькіного виборця. Це Зелєньський вирішує власні, шкурні питання. Поза тим, все решта – картонні дурілки, літери на папері. А от, посадки патріотів – справжні. Ще й вистачає нахабства клянчити, щоби “не розхитували”. Хай Портнова з Ведмечуком попросить.
    ——————————–
    В цілому, схоже на те, що бубочька опинився під тиском з кількох боків, і вирішив задовільняти тих, кого більше боїться, рахунком тих, кого боїться менше, тобто – патріотичної спільноти. Важко сказати, чим його шантажують, Путін, і путіньські баскаки, але, можна здогадуватись. А що в нього нема страху перед патріотами, і він дозволяє собі згодовувати їх, живцем, правопохоронним органам – це наша проблема. Ще з часів Сашка Білого.

Залишити відповідь

*

Статті