Статті Коментарі

Білозерська INFO » Статті » ОДИН З ВАРІАНТІВ МОЖЛИВИХ ВІЙСЬКОВИХ ДІЙ РОСІЇ ПРОТИ УКРАЇНИ. ПРОГНОЗ ВОЛЬФА

ОДИН З ВАРІАНТІВ МОЖЛИВИХ ВІЙСЬКОВИХ ДІЙ РОСІЇ ПРОТИ УКРАЇНИ. ПРОГНОЗ ВОЛЬФА

Головні питання зараз – відбудеться незабаром повномасштабний російський наступ чи ні, і якщо відбудеться – то коли й де буде нанесено головний удар та якими будуть цілі й завдання супротивника.

До вашої уваги – прогноз Вольфа (Валерія Воронова), добросовісно записаний мною. Як він каже: «як би робив я на місці Путіна».

Цілі противника – примусити Україну в результаті дій збройних сил РФ прийняти так звану формулу Штайнмайєра або ж «Мінськ-2» в тому вигляді, в якому Москва хоче її нам нав’язати.

Для цього необхідно провести глибоке вклинення в територію України, в найкоротші терміни і з мінімальними втратами. Як це не парадоксально звучить, найкраще за все це зробити ударом через важкопрохідні лісові масиви по двох напрямках, що сходяться, з глибоким охопленням Києва. Не для того, щоб захопити Київ, а для того, щоб поставити українські політичні “еліти” перед загрозою втрати столиці.

На правому березі Дніпра – з території Білорусі, використовуючи дві дороги: одна в напрямку Овруч – Коростень (зовнішнє кільце охоплення), друга в напрямку на Малин, Радомишль, Брусилів (внутрішнє кільце).

На лівому березі Дніпра – також з території Білорусі, дорогою Городня – Киселівка – Чернігів, із завданням швидко взяти Чернігів. Другий напрям – дорогою на Ріпки, по трасі з обходом Чернігова з заходу, з подальшим просуванням, наскільки це буде можливо, в напрямку Броварів. Ціль: оточити Чернігів і заслонами перекривши дороги з Гончаровська, Десни і Остра, запобігти перекиданню 1-ї танкової та підрозділів, що дислокуються в Десні.

Така тактика дасть противнику можливість не вв’язуватись у виснажливі бої в міській забудові (за винятком, можливо, Чернігова, який розташований так, що його складно обійти).

Тут можна заперечити, що проводити великі маси військ по вузьких дефіле через лісові масиви вкрай небезпечно. Але давайте повернемося приблизно на 80 років тому. Вдалося ж Вермахту у травні 1940 року провести колосальні військові з’єднання через лісові Ардени (французький генштаб вважав тоді, що це неможливо) і частково через нейтральну Бельгію. Чому подібне сьогодні неможливо зробити через Білорусь? Бельгия – Белоруссия, перші три літери збігаються, ось вам і улюблений Путіним символізм.

Відстань від білоруської Новорудні до Коростеня по прямій приблизно 80 км. Так, більша частина шляху проходить через вузькі лісові дефіле, де невеличкі засадні групи навіть без техніки, маючи легке протитанкове озброєння, могли б завдати противнику серйозних втрат і зупинити його просування. А тепер уявіть собі: групи спецназа, наприклад, якої-небудь 45 бригади ВДВ РФ, чи 5-ї бригади спецназа Збройних Сил Білорусії, починають просочуватись через дірявий білорусько-український державний кордон і «секретами» брати під контроль лісовий масив на всій ділянці майбутнього просування колон російських військ, від кордону і аж до Коростеня.

Російські ППО і авіація забезпечать «парасольку» над цим районом, і в результаті перекидання українських військ трасою Новоград-Волинський – Коростень та Житомир-Коростень унеможливлюється.
При такому розкладі після перетину державного кордону російські військові колони можуть бути в районі Коростеня вже за дві години. Приблизно через 3-4 години трасою з боку білоруської Олександрівки вони будуть в районі Малина, Радомишля, перерізавши трасу Житомир-Київ. Трохи складніше їм буде на лівому березі Дніпра – тому що там як кістка в горлі стоїть Чернігів, який важко обійти.

Зрозуміло, що незадовго до початку розгортання розвідувально-диверсійних груп противника відбудеться провокація – Casus belli. Приблизно за день до початку операції будуть нанесені ракетні удари по українських системах ППО, пунктах управління тощо. Можливо, і скоріш за все – а можливо, і ні – почнуться якісь бої на Сході, які, скоріше за все, будуть носити демонстративний характер і матимуть за мету прикувати увагу і скувати наші війська на тому напрямку.

При такому розкладі сама операція з моменту початку наступу може зайняти дві-три доби.
Як поведеться українська влада, тим більше нинішня, ми не знаємо. Але, скоріше за все, запросить перемир’я. А це означає, що території, у які встигне вклинитись російська армія, надовго залишаться під контролем росіян. Боюся, що за цей короткий час наші союзники адекватно зреагувати не встигнуть.

Що можна протиставити цьому сценарію?

Однозначним сигналом, що вторгнення (війна) на 100% відбудеться, буде масове переведення людьми з оточення Путіна коштів з рахунків в американських, британських, канадських тощо банках на рахунки, наприклад, китайських та інших країн банків, де їм не буде загрожувати арешт. З цього моменту ми будемо знати, що відлік пішов на дні, а можливо, і на години. Плюс зосередження великих військових з’єднань противника безпосередньо біля наших кордонів приховати буде неможливо. Тобто, приблизну дату проведення Росією наступальної операції ми будемо знати. І зможемо вирахувати, коли прийде час ТАЄМНО заводити у лісові масиви групи, насичені легкою протитанковою зброєю для створення засідок, а також групи спецназа – своєрідні єгерські команди, які не дадуть можливості групам спецназу противника взяти під контроль лісовий масив. Врешті-решт, ми маємо 2 полки спецназу і 5 окремих розвідбатів, плюс багато груп ДУК ПС, УДА і деякі підрозділи Київської ТрО почуваються в лісі, як удома.

Тоді у противника виникне дилема: або скасовувати операцію (чи змінювати її план), або продиратись крізь вузькі дефіле великими колонами, нариватися на засади дрібних маневрених груп, діючих за принципом «вдарив і втік», втрачаючи час і темп. А успіх цієї операції противника насамперед і залежить від темпу.

Це дасть можливість Україні розгорнути війська на вигідних рубежах.

Не претендую на істину в останній інстанції, просто виклав свою версію.

Filed under: Статті



2 коментарі "ОДИН З ВАРІАНТІВ МОЖЛИВИХ ВІЙСЬКОВИХ ДІЙ РОСІЇ ПРОТИ УКРАЇНИ. ПРОГНОЗ ВОЛЬФА"

  1. Це все дуже правильно. Але, перше, досі Путєн жодного разу не робив глибоких, стратегічних охоплень. Порівнювати росармію із ударними частинами фон Клейста, і стратегами рівня Манштейна, НМСД, є перебільшенням. В Арденнах нема боліт, у Путєна немає Гудеріана, Гота, і дресированих, шо циркові мавпочки панцерваффе. Хоча, оці маневри в Білорусі, якраз, можуть означати призвичаєння до певного типу місцевості, дій в лісах, т.д.
    ———————————
    Друге, це все розписано за умов відсутності протидії. Тут з’являються варіанти. Або протидія, і децентралізована, повсюдна, і координована – заблокує як глибоке просування окупаційного корпусу, так і спроби втекти, і це буде катастрофа, розрив комунікацій, втрата зв’язку, почесна загибель, в кращому разі. Шото мені не уявляються варіанти з плєном, для невідомих бандитів у дикому лісі, без знаків розрізнення. Або, Путєн вже зараз точно знає, як забезпечити відсутність помітної протидії. Так само, як у Криму. Щоби пізніше сказати, що Київ вєрнулся в родную гавань, чи якось так. От, із цим варіантом, що будемо робити? Шашлики їсти? Хоча, живі люди, бува, хворіють, мають мігрень, дизентерію, втрату слуху внаслідок коронавіруса, і не можуть відповідати на ультиматуми. Але, це має бути напевно.
    ———————————-
    Не можна ігнорувати постійні вправи путєнських вояк із тою самою німецькою, рейнметаллівською системою керування військовими операціями , БД в режимі реального часу. Безумовно, вона була використана при захопленні Криму. Не так давно, при спільних з китайцями маневрах, китайці просили в Путєна, дозволу, погратися інтересною цяцькою, і Путєн благосклонно надав можливість. Для чого? Якщо китайці отримали доступ до такого обладнання, то, безумовно, для копіювання. Це ясно. Американцям, мабуть, сподобалося. Китайці, очевидно, знають про Крим, і мають власний Тайвань. А для чого це Путєнові? Або він розраховувася за китайську прихильність, або його цікавив досвід, використання системи із десятками тисяч війська, сотнями танків, у операціях стратегічного масштабу. Канєшно, за стандартами ВВС, Путєн мав би отримати дозвіл від Германії, на здачу Китаю найновішої військової технології. Але, шото я сумніваюся. Хоча, ніяких протестів Германії ми не побачили. Так що, питання залишаються.
    ———————————
    Для нас це означає, що Путєн потренувався на кішках, і може ризикнути, можливо, що не з китайським розмахом. Для чого? Силою багатьох обставин, Україна стала, для воєнної машини і політичного керівництва РФ, таким собі, “дозволеним об’єктом” тренувань і демонстрацій. Окреме питання, як українська влада дозволила такому статися, і хто має бути покараний, щоби це припинилося і не повторювалося.
    ———————————
    Отже, треба вивчити, що саме Путін тренував під час навчань. І то дасть відповідь на головні питання. Що тренувалося, не декларативно, а реально. Точно вирахувати, що саме він зробить – неможливо. Але, можна, і треба вгадати його можливості, які він готовий задіяти, в міру свого боягузства, нахабства, пекучої потреби всіх налякати і змусити до виплати дані, долларами, технологіями, інвестиціями, уваженієм.
    ———————————
    Події не можуть відбутися без участі маріонеткових сайгонських ріспуплєк, нічого кращого і простішого, ніж провокація на готовому фронті, чи поблизу – Путєн не вигадає. А от далі, так, він може вдатися до акції китайського розмаху. На Бомбасі вже нічого нового, там він нікого не злякає, і новинами звідти, теж. Одеса, чи Харків – то ще треба буде продати, як “покарання бєндєровцефф”, головняк буде несамовитий, і мало що нового. НМСД, йому зараз свербить, одночасно, поставити Україну на коліна одним ударом, і видовищем такої, швидкої, невідпорної операції, налякати Європу. Йому треба щось таке, демонстративне, зрозуміле, що кожна країна Європи зможе приміряти на себе, і гарантовано злякатися. І, отут, да, чоботи і гусениці рязанських десантників на центральній площі столиці – це саме те, що треба. Власне, повтор кримського сценарію, у дещо змінених умовах. Аксьонов, комуністи в парламенті, автоматники на балконі, парламент приймає необхідні рішення, і всьо, вотетовот… І тоді, доречі, десантники, разом із чоботами, мають шанс повернутися назад, до Рязані. Думаю, їм це пояснять, перед вильотом, що повернення – тільки в разі успіху. Скільки там депутани получають за правильні голосування? $20.000.? Путін може заплатити більше, і не раз. Може, бубочька, потім, поїде, подивитися куди-небудь Путінові? Доріжка накатана, Гаха так їздив, бідолашний.
    ———————————
    Більшість наших вразливостей – не на фронті. Треба організувати автоматичний, децентралізований опір, скрізь, без наказу. Треба зробити, як в естонців, що наказу на капітуляцію – не може бути, ніхто е має права такий наказ віддати. Зброя має бути на руках. Включно з ПЗРК і ПТРК. Потрібен воєнний стан. Притомний командуючий. Відправити бубочьку, на больничний, в декрет, на Сейшели, у Бразилію до обізян, все одно. можна в клініку Шаріте, на зберігання. Прикрити десантонебезпечні напрямки і площадки, танконебезпечні напрямки. Арештувати агентуру ФСБ. Всі засідання ВР – на військовій базі, десь на полігоні, фізо вранці, три км. з автоматом, ібо – нєхрєн. Заразом, подивимось, кого ламає без дози. Арешт російських бізнесів. Припинення залізничного і всякого сполучення. Прибрати від оперативного управління придурків, які ігнорують пропозиції союзників, чи вимагають виконання додаткових умов.
    ———————————
    Серйозна реакція Британії, інших країн, насправді означає, що розвідкам стали відомі більш конкретні плани нападу, про деталі яких ширнармасам не повідомляють. Наша задача – затягти спротив більше, ніж на тиждень. Ніяких спроб “припинення вогню”, в стилі Пєціка, котрий старався дати окупантам перепочинок і час на перегрупування, нуль реакції на “ультиматуми”. Треба зламати Путєнові всю музику.

  2. За результатами додаткових роздумів, вважаю, що Харків може бути заміною, ерзац – Києвом. Плече значно коротше, висаджуватися простіше, а захищати складніше, ніж Київ. Є велика центральна площа, для демонстрації окупаційних сил і знімання пропагандистських роликів. В місто можна не тільки десантуватися з повітря, а і просто заїхати, по панцерштрассе, причому, з кількох напрямів одночасно. Так само простіше буде організувати постачання і підтримку окупаційного контингенту, це не Київ, і не Одеса. Після чого відпадає оборонний потенціал Харкова, під загрозою опиняються вільні райони Луганської області, все вільне східне прикордоння, газові родовища, генерується мільйонний потік біженців, вторинних, хто втік з Донбасу до Харкова, і харківських.
    ———————————
    І тікати з Харкова, у разі чого, простіше, ніж з Києва, чи з Одеси. Принаймні, так може здаватися.
    ———————————
    Тому, ще раз, відповідь має бути моментальною, повноцінною, щоби чоботи окупантів попадали з неба, окремо від тушок, і праві окремо від лівих. І щоби, навіть. тікати було би нікому. І т.д.

Залишити відповідь

*

Статті