Статті Коментарі

Білозерська INFO » Статті » Інфа для цивільних, які вибиратимуться із зони бойових дій через Росію

Інфа для цивільних, які вибиратимуться із зони бойових дій через Росію

Важлива інформація для наших співвітчизників, які опинилися на тимчасово окупованих територіях, відрізані від української сторони, і в яких, можливо, не буде іншого вибору, крім примусової чи примусово-добровільної евакуації через так звані “ЛДНР” і Росію.

Це вам переказує моя приятелька, якій пощастило з Маріуполя через “Диру” і Росію дістатися до Європи.

Таких людей чекає багато принижень і ретельні перевірки, в т.ч. телефонних контактів і соцмереж, тому цей шлях не підходить тим, хто може бути відомий окупантам як людина з проукраїнськими поглядами або має “підозрілі”, з точки зору окупантів, зв’язки. Якщо “викриють”, заберуть до донецьких катівень.

Для всіх решти – найголовніше:

В жодному разі не можна визнавати перед окупантами, що ти є біженцем. Уникайте потрапляння в табори для біженців і тим більше не приймайте від росіян “матдопомогу”. Хто по незнанню так зробить – у того відберуть український паспорт, видадуть російський і силоміць відправлять кудись “за Можай”, ви звідти вже не виберетесь.

Потрібно казати, що їдете до родичів чи друзів, і допомога вам не потрібна. Ви не біженець, ви просто ніби як гість. Так ви збережете український паспорт і відносну свободу пересування, і зможете спробувати виїхати з Росії до безпечного місця.

Це зараз поки що так. Не факт, що так буде завтра, тому раджу цивільним, що опинилися в зоні бойових дій, не зволікати з евакуацією – на захід України чи далі.

Filed under: Статті



Залишити відповідь

*

Статті