Статті Коментарі

Білозерська INFO » Статті » Озеро Біле

Озеро Біле

Озеро Біле на київській Оболоні цілком могло б вважатися одним із символів України. Воно, хоча й з чималими втратами, вижило й перемогло радянську владу.

Маленьке – 230 на 160 м, з чималою для таких розмірів глибиною – 15 метрів! – колись воно було більшим і було з’єднано з Дніпром. Потім прийшла радянська влада і вирішила його повністю засипати. Але підземні джерела, завдяки яким вода в озері завжди дуже чиста й прогрівається тільки біля поверхні, а в глибині холодна, почали свій опір. Було дві спроби знищити озеро – в 60-х і в 90-х, витратили купу ресурсів і передових на той час технологій. В результаті побудували житловий масив, створили цілу систему великих штучних озер, а озеро Біле залишилось.
10 будинків, які планували звести на місці озера, так і лишилися в проектах, після будинку номер 42 на вулиці Героїв Дніпра одразу ж іде 62-й.
Південна частина озера, куди намили багато піску, стала прекрасним пляжем, який через малі розміри водойми навряд чи колись спаплюжить парканами й розважальними закладами міська влада.

Фото зроблене у вересні 2021 року.

Filed under: Статті



Залишити відповідь

*

Статті