Статті Коментарі

Білозерська INFO » Статті » Дваркувати влендишним способом

Дваркувати влендишним способом

Українці у Фейсбуці не стримують свої емоції з приводу росіян, які влучили ракетою в дев’ятиповерхівку в Дніпрі. Незабаром побільшає банів і всіляких обмежень. А пости в ФБ – це для дуже багатьох волонтерська робота і волонтерська допомога, інформування, зв’язок з друзями, психотерапія, зрештою.

…В американського фантаста Роберта Шеклі є оповідання “Терапія” – про психічно хворого чоловіка на прізвище Кесвел, який хотів убити свого друга Мегнесена, що в його хворій уяві був втіленням зла. В моменти просвітлення Кесвел розумів, що Мегнесен – порядна людина і його друг, а йому самому треба негайно лікуватись. І ось він прийшов у магазин, аналог нашої “Медтехніки”, і придбав там прилад для лікування душевнохворих. Вдома увімкнув його, натягнувши на голову шолом – і голос з апарату почав питати в нього якісь дивні речі – наприклад, чи пам’ятає він свою горіку – родове дерево, яке напувало його своїм молоком. Як виявилось, недосвідчений продавець-консультант помилково продав Кесвелу прилад, призначений для лікування не людей, а марсіан. Старший менеджер, дізнавшись про це, негайно помчав до Кесвела додому, щоб вибачитись і замінити прилад, бо невідомо, як марсіанська версія подіє на психіку людини. Кесвел спокійно відчинив йому двері, повернув з подякою прилад, сказавши, що той добре йому допоміг, і навіть віддав револьвер, який до того постійно носив при собі, готуючись до вбивства – це мені вже непотрібно, сказав.
Менеджер, полегшено зітхнувши, поїхав, а Кесвел сидить і думає: “О Мегнесен, чудовисько, що зрубало родову горіку Кесвелів!” – і посміхається, уявляючи, як він буде Мегнесена ДВАРКУВАТИ ВЛЕНДИШНИМ СПОСОБОМ.

Я прочитала це оповідання ще у підлітковому віці, і зрозуміла, що будь-які емоції, плани, наміри тощо можна висловити так, що всі тебе зрозуміють, а забанити не буде за що.
В ситуації тотальної відсутності свободи слова будьте винахідливими на евфемізми.

Filed under: Статті



Залишити відповідь

*

Статті