Статті Коментарі

Білозерська INFO » Статті » СКАЖІТЬ МЕНІ ПРАВДУ, АБО ДАЙТЕ ЛЕГЕНДУ

СКАЖІТЬ МЕНІ ПРАВДУ, АБО ДАЙТЕ ЛЕГЕНДУ

У Миколи Хвильового в оповіданні “Заулок” є героїня Мар’яна – яскрава українська дівчина, яка виросла в сім’ї дрібного клерка і його недалекої дружини. Гидуючи обивательським життям, вона захопилась “ідеями революції” і зовсім юною, покинувши (“К чорту!”) середню школу, пішла служити в ЧК. Її історія скінчилась погано: коли період “революційної романтики”, усіх цих “потягів, що їдуть у невідомість, у провалля, де безліч жури і радості”, минув, Мар’яна, явно хвора на ПТСР, не знайшла себе у мирному житті і зрештою наклала на себе руки.

Двадцять років потому, в 1937-му, у Варшаві, український студент Олег Штуль, в майбутньому один з провідних діячів ОУН, написав статтю “Далекий шум”, присвячену подіям 1917 року. Олегові, ровеснику тих подій, самому було тоді 20 років. У статті він відверто пише про те, що чужинці не захопили б Україну і не влаштували б у ній пекло тридцятих, якби їх не підтримала величезна кількість місцевих. І задається питанням: чому так сталося? Чому українська молодь (за її приклад він бере Мар’яну) пішла за більшовиками, а не за діячами УНР? І сам дає на нього відповідь: тому що (переказую своїми словами) українська держава не змогла подати свої ідеї у яскравій обгортці, привабливій для людей, в першу чергу для молоді.

“Скажіть мені про революцію правду, або дайте легенду!” – благає Олег. І порівнює розкішний, романтичний текст Хвильового (прочитайте його і зрозумієте причину вчинків Мар’яни) зі спогадами – якщо не помиляюся, одного з діячів УЦР, переповненими побутовими деталями – про те, як шукав помешкання, що купив на вечерю, тощо.

Що й казати… Особисто мені, документалісту, буквоїду, історику без диплома, в десятки разів цінніші беземоційні подробиці з таких спогадів, ніж “революційна романтика”. Бо перше – правда, а друге – якщо не чистий обман, то, як мінімум, реклама. Але так каже розум, а емоції відгукуються на пафосні тексти, ще й як відгукуються. Було б не так – не опинилася б я у 2004-му в УНСО, а в 2014-му на фронті.

Скажіть мені про нашу війну правду, або дайте легенду! Ні, не так. Правду, якщо виживу, я скажу людям сама. А ви, хто може, створюйте легенди. Тільки на рівні Хвильового, не гіршому. Щоб вони пережили свій час. Бо через двадцять років виросте нова молодь. І поставить нам багато неприємних питань.

Filed under: Статті



2 коментарі "СКАЖІТЬ МЕНІ ПРАВДУ, АБО ДАЙТЕ ЛЕГЕНДУ"

  1. якщо дізнаєтесь правду – то у вас пропаде сенс життя

  2. Шановна Олено, отож і біда нашого часу, що ідеї подаються в яскравих обгортках, привабливими для людей, особливо для молоді.А деякі ідеї мають і декілька обгорток. Наприклад, у звичайних людей 2х2=4,а у багатьох політиків у суммі теж 4, і ще 2,3,а то й більше – в умі. І поки Людина розбереться та викине обгортки, змінится соціальне середовище, і сплине марно витрачений час. На мою думку, як нагальніша потреба, це починати з нового визначення людини. Бо людина – це не тільки мисляча, творча та соціальна істота, а перш за все – це реальність, яка усвідомила сама себе. на відміну від таких реальностей, як кристал, рослина або тварина.Тілько людина усвідомлює, що вона – є, і ні в мікромирі, ні в макромиті таких істот не знайдено! І реальність,яка усвідомила сама себе, не повинна фізично знищувати сама себе, бо ії, довгий час, чекає бездонний космос, як мати з радістю чекае народження свого дитяти! Реальність, яка усвідомила сама себе це – перша константа, яку треба усвідомить кожному! Друга, уже давно визначена минулими поколіннями, це – НЕ УБИЙ!!!

Залишити відповідь

*

Статті