Статті Коментарі

Білозерська INFO » Статті » Про те, як я обирала музику для відео

Про те, як я обирала музику для відео

Бабкін пост. Про те, куди цей світ котиться 🙂
Монтувала я днями відео про наш бойовий виїзд. Показати його вам, на жаль, зможу дуже нескоро – можливо, вже після війни. І знадобилася мені музика, щоб усе було “по красоті”. Така, щоб було в ній щось романтичне, пригодницьке, адже виїзд був веселий і без втрат, ще й з красивенними кадрами природи, заходу і світанку сонця тощо.

Пісню підбирала довго, бо вона мала бути: а) не російською мовою; б) мені до душі. Коротше, викручуйся, як знаєш 🙂 Порадилась з побратимами – вони напихали мені якийсь іноземний “мрачняк”, від якого в мене вуха пов’яли.

В результаті, обрала я пісню “Арго” грузинського композитора Олександра Басилая. Вона була лейтмотивом до пригодницького фільму “Аргонавти”, що вийшов на екрани у 1986 році. Існує її виконання російською і грузинською мовами. Українською теж, але, на жаль, знайшла лише у дуже поганій якості. Тож обрала варіант взагалі без слів (посилання дам у коментарях).

Я завжди дуже прискіплива до своєї роботи і найчастіше буваю нею незадоволена. Але тут, змонтувавши, передивилася відео разів 50, і щоразу була в захваті, що оце я все зробила. І кадри, і музика – ну, краса, картинки ніби танцюють під музику, все лягає, як у хорошому кіно, ніби справжні професіонали робили.

Далі відео було розкидане по Сигналу перевіреним побратимам.

– Яка жахлива музика! – сказав найчесніший з них. – Вона ніби з російського кіно про “дальнобойщиків”. Музику треба поміняти. Тут потрібне щось сучасне, драйвове. [Перекладаю: те, від чого в мене вуха в’януть]

Наступного дня в підрозділі з’явився наш давній знайомий, який з муками десь за півроку нарешті перевівся до нас. Звичайно, почалося спілкування, в т.ч. було продемонстроване й відео.
– Відео класне, – сказав він. – А музика звідки? Зі “Сватів” чи з “Дальнобойщиків”?

Блін. Я не дивилася ні “Сватів”, ні “Далекобійників”. Я не знаю, яка там музика! Підозрюю, що якась попса не дуже високого штибу. А в пісні “Арго” чую грецькі мотиви, чую море, пригоди і талант композитора.

Водночас, розумію, що з моїм кепським музичним слухом не можу мати авторитетне судження з цього питання. От на поезію маю слух бездоганний, а на музику – на жаль, ні.

Хтось пояснить мені, в чому проблема? Я вже стара бабка, яка не сприймає сучасну музику? І взагалі, хіба музика застаріває? І чи є сучасні пісні з яскравими простими мелодіями, які легко запам’ятовуються навіть людьми без музичних даних – якісна естрада або неважкий рок, щось подібне до того, що, наприклад, співає у Франції ZAZ? Є взагалі щось, крім етностилю, від чого не в’януть вуха?

Бо я від їхньої реакції в шоці, якщо чесно.

От треба, наприклад, змонтувати кліп про розвідників. Раніше я б навіть не думала над піснею – взяла б “Синюю птицу” Макаревича: “Мы в такие шагали дали, Что не очень-то и дойдешь. Мы в засаде годами ждали, Невзирая на снег и дождь. Мы в воде ледяной не плачем, И в огне почти не горим – Мы охотники за удачей, Птицей цвета ультрамарин…”.
А зараз це все табу.

Нічого аналогічного українською я не знаю – чи нема, чи мені не трапляється якось.
Де, чорт забирай, шукати хороший аудіоряд для кліпів?

********************
UPD. Дякую всім, хто прислав мені мелодії! Багато музики за посиланнями вже прослухала. Збережу собі цей пост і коменти до нього, і коли монтуватиму наступний кліп, щось із цього виберу!

Filed under: Статті



Залишити відповідь

*

Статті