Статті Коментарі

Білозерська INFO » Статті » ПРО РІЗНИЦЮ МЕНТАЛІТЕТІВ НА ПРИКЛАДІ ПЕРЕКЛАДУ

ПРО РІЗНИЦЮ МЕНТАЛІТЕТІВ НА ПРИКЛАДІ ПЕРЕКЛАДУ

Передісторія така. Росіяни зняли пропагандистський ролик, що агітує служити в армії. На ньому здоровезний мускулястий тип з квадратною щелепою без сорочки виконує фізичні вправи на снігу.
Побачивши цей ролик, американський сенатор написав на своїй сторінці:
“Holy crap. Perhaps a woke, emasculated military is not the best idea….””

Фраза сенатора була частиною англомовної статті, яку мені треба було перекласти українською. Для своїх, бо там ішлося в т.ч. про наш підрозділ.
Перекласти цю фразу виявилось непросто.

Погугливши, я дізналася, що слово woke, крім загальновідомого значення “прокинувся”, має ще одне: попередження про присутність у чомусь (статті, фільмі, спільноті, тематичному форумі тощо) дискримінації – найчастіше расової, і боротьби з нею.

Я розуміла, що хотів сказати сенатор: що не всі військові виглядають як той лоб із реклами, що вони відрізняються за статтю, расою, віком, фізичними параметрами тощо. Але як це перекласти коротко?

“Дискримінаційний, вихолощений військовий”? Ні, це маячня. Наші люди не зрозуміють – ні до чого тут дискримінація, ні чому це здоровенний мужик раптом вихолощений 🙂

В результаті сформулювала так, суто для наших: “Примітивний, лубочний образ військового”.

Пізніше в цій самій статті мені трапилось слово anomaly – аномалія. В контексті, що раніше військові-жінки були аномалією, а тепер так більше не є. Зціпивши зуби, не стала його міняти, залишила, як є. Хоча для мене аномалія – це не фізично і психічно здорові люди, яких просто дуже мало у якійсь сфері, а щось зовсім інше.

Ніде так не побачиш різницю менталітетів, як працюючи з іншомовними текстами, перекладаючи статті, а ще більше – поезію.

*************
UPD. Овва, як важливо знати контекст!
Цитую коментар від Alexander Korol , який живе у Філадельфії:
“Справа у тому, що сенатор порівнював російську рекламу армії з новим рекламним роликом Армії США, де дівчина каже, що йде до війська бо її виховали дві лесбійки… це і є той горезвісний Woke. ..тож на контрасті російський ролик виглядав краще ніж американський. І це при тому, що в Американські ЗС зараз страшенний недобір.
Я би переклав як
«Бл&! Ці ліберальні нововведення у війську не найкраща ідея”.

Filed under: Статті



Залишити відповідь

*

Статті