Статті Коментарі

Білозерська INFO » Мої малюнки » Вирішила створити галерею портретів полеглих Героїнь

Вирішила створити галерею портретів полеглих Героїнь

Вирішила вшанувати загиблих українських Героїнь, зробивши серію їхніх портретів. (Папір, гелева ручка). Щоб можна було їм в очі подивитися – на графічних малюнках, помітила, чомусь на перший план завжди проступає погляд… Короткі відомості про кожну Героїню можна прочитати під її портретом. Якщо матиму час, ця галерея буде поповнюватись… #Bilozerska_draws

Яна Червона, позивний “Відьма”, старший солдат, кулеметник 46 ОБАТ спеціального призначення “Донбас-Україна”. Народилася 16 квітня 1979 р. у Харкові.
Брала участь у Харківському Євромайдані, з початком війни активно волонтерила. У 2016 році підписала контракт із ЗСУ і почала службу у 54-ій ОМБр, яка тоді воювала на Світлодарській дузі. Згодом перевелася до батальйону “Донбас-Україна”. Маленькі діти Яни, Віталік і Віка, залишились з її чоловіком Сергієм.

“Мій дім в 30 км від кордону з Росією, – розповідала Яна. – Тобто, навіть якщо ми повернемо Донецьку, Луганську області і Крим, я все одно буду нервуватися. тому що все одно житиму на кордоні з Росією. Тому мені потрібно більше, ніж просто збір своїх земель. Мені потрібен повний розвал Російської імперії. Не знаю, чи можна сказати “дякую” цій війні, це, напевно, неправильна фраза. Але завдяки всьому цьому ми взагалі зрозуміли, що таке Україна. Я вивчила гімн України. У мене з’явилися перші віночки, перші вишиванки. Я почала з дітьми вдома говорити українською”.

Яна була неординарною особистістю: гучноголосою, емоційною, небайдужою, любила командувати, могла поскандалити, не з усіма могла знайти спільну мову. І дуже багато сиділа в соцмережах. Когось це дратувало – зате проблем із забезпеченням у її підрозділу ніколи не було.

Яна Червона загинула 2 квітня 2019 р. під Новозванівкою на Луганщині від прямого влучання снаряду 152 мм в бліндаж. Похована на Алеї слави на 18 кладовищі м. Харкова. Посмертно нагороджена Орденом Богдана Хмельницького ІІІ ступеня і Орденом “Народний герой України”. У Яни залишилися мама, чоловік, син і донька (10 і 8 років).

Папір, гелева ручка.
#портрети_полеглих
#Bilozerska_draws

Дар’я Філіп’єва, позивний “Блискавка”, у колах реконструкторів відома як Аріана фон Шталь, бойовий медик, сержант. Народилася і виросла в Сумах, за професією – перекладач. Служила в 24 ОМБр та Інтернаціональному легіоні, пізніше у 46 ОАМБр ДШВ ЗСУ. Загинула на фронті на початку серпня 2023 р.
На фото, з якого зроблено малюнок, Дар’я щойно вийшла з Ірпеня і шапкою прикриває осколкове поранення.
Ще один портрет Дар’ї – в коментарях.

Папір, гелева ручка.
#портрети_полеглих
#Bilozerska_draws

Яна Рихліцька, позивний “Яра”, бойовий медик 93-ї ОМБр. Народилася 2.04.1993 у Вінниці, за освітою юрист. Загинула у березні 2023 р. під Бахмутом, під час евакуації поранених.

Папір, гелева ручка.
#портрети_полеглих
#Bilozerska_draws

Ірина Шевченко, позивні “Вікторівна”, “Скажена”, сержант, санінструктор 36 ОБрМП. Народилася 1.11.1970 у с.Дар’ївка на Херсонщині. Загинула 1.07.2019 під час евакуації пораненого з с.Водяне Волноваського району (санітарний автомобіль був підбитий з ПТРК).

Папір, гелева ручка.
#портрети_полеглих
#Bilozerska_draws

Тетяна Фесенко, позивний “Мурка”, народилася у 1993 р. у Гостомелі. 24 лютого подружжя Фесенків відправили доньку за кордон і пішли до військкомату. Служили в розвідці. Загинула 5 березня 2023 року під Бахмутом від влучання снаряду в окоп, на очах у чоловіка, який був поранений, але 2,5 км ніс її тіло до точки евакуації.

Папір, гелева ручка.
#портрети_полеглих
#Bilozerska_draws

Наталя Фраушер (в дівоцтві Яцун), позивний “Австрійка”, медик батальйону “Госпітальєри”. Народилася 27 жовтня 1975 року в Кропивницькому. За професією лікар. У 2014-2015 роках рятувала поранених на Донбасі. Останні роки жила в Австрії, мала там сім’ю, але після 24 лютого повернулася і стала госпітальєркою. Загинула 26 червня 2022 р., коли автобус-реанімобіль потрапив у ДТП. “Госпітальєри” знайшли такий самий автобус і назвали його в її честь “Австрійкою”, так вона після смерті продовжує рятувати поранених.

Папір, гелева ручка.
#портрети_полеглих
#Bilozerska_draws

Вікторія Амеліна, письменниця, волонтер, дослідниця воєнних злочинів Росії. Народилася 1 січня 1986 р. у Львові. Померла 1 липня 2023 р. внаслідок поранень, яких зазнала 27 червня під час ракетного обстрілу піцерії в м. Краматорськ.

Папір, гелева ручка.
#портрети_полеглих
#Bilozerska_draws

Олеся Бакланова, позивний “Мала”, стрілець 92-ї ОМБр. Народилася 11.01.1999 в с.Караван-Солодкий на Луганщині. Загинула 10.10.2018 на шахті “Бутівка”.

Папір, гелева ручка.
#портрети_полеглих
#Bilozerska_draws

Filed under: Мої малюнки



Залишити відповідь

*

Статті