Статті Коментарі

Білозерська INFO » Статті » Про документальне відео з війни і художні фільми

Про документальне відео з війни і художні фільми

Якось я, сидячи навпочіпки біля виходу з бліндажу, від нема чого робити знімала на відео, як побратим примотує ізолентою одну хрінь, яка без неї ніяк не хотіла триматися. І тут на дах цього нашого бліндажа прилетіла міна.

На відео залишився короткий, в реальному часі не сприйнятий вухом свист, стандартний звук прильоту, картинка сіпнулась, побратим коротко вилаявся, кілька грудок землі з легким шурхотом впали в окоп. І трохи диму у нас за спинами, коли я здогадалася розвернути камеру. Все.
Не пафосно. Не видовищно. Зовсім не страшно.

От же ж кляті голівудські ефекти в кіно. Зіпсували людей, включно зі мною самою. Після художніх фільмів про війну реальні фронтові відео не справляють жодного враження.

А ще відеокамери полюбляють приглушати “сторонні” звуки, на кшталт “бабах” і “бубух”. Звук прильоту, від якого в реалі закладає вуха, камера, скоріше за все, зафіксує як невиразне “гуп”. Півкасети градів, які лягли метрах у 500 від нас, на моєму відео звучали як пориви вітру, довелося титрувати, що це ж гради були.

І це ще реальний екшн (приліт міни чи граду). А буває, йдеш у розвідку і по ходу знімаєш відео. Кожен такий вихід для мене, не буду брехати, чималенький стрес, бо йдеш і не знаєш, на якому кроці тобі може відірвати ногу ПМНкою і за яким кущем може сидіти ворожий секрет з ПК. А на відео потім – мирна прогулянка, яку можна зняти десь у лісочку під Києвом. Напруження, ризик, прагнення обережності – вочевидь, це можна передати тільки художніми засобами – “нагнітаюча” музика, крупні плани рук, очей і гілочок, що ламаються під ногами…

Але коли дивлюся художні фільми про війну – бачу кричущі ляпи і не вірю. Можливо, економлять на консультантах чи беруть консультантами тилових крис, які пафосно надувають щоки. Якщо після війни зустріну по-справжньому талановиту команду, яка зніматиме кіно про війну – піду до них консультантом безкоштовно 🙂

(На фото – кадр з реального полювання на ворожу ДРГ. В кіно це виглядало б зовсім інакше).

Filed under: Статті



Залишити відповідь

*

Статті