Статті Коментарі

Білозерська INFO » Мої малюнки » Надія Смук

Надія Смук

Надія Смук, позивний “Амазонка”, бойовий медик 47 ОМБр “Магура”. Народилася 21 лютого 1983 року в с.Василів Заставнівсього району Чернівецької області.

Закінчила Чернівецький педагогічний коледж, де отримала фах вчителя німецької мови. Продовжила навчання в Чернівецькому Національному університеті ім. Ю. Федьковича на історичному факультеті (спеціалізація “Міжнародні відносини”). Одночасно вдосконалювала знання німецької мови, зокрема, їздила за програмою Au-Pair до Німеччини, вивчала англійську, французьку і польську. Працювала на освітянській ниві, а також в обласному пенсійному фонді м. Чернівці.
З 2013 по 2019 рік проживала і працювала у Польщі, де була активісткою Клубу українських жінок, брала участь у майстер-класах, походах, проводила виставки й зустрічі. Дуже любила дітей, знаходила з ними спільну мову, жила їхніми проблемами.

Під час пандемії Ковіду повернулася в Україну. У 2019-2020 рр. працювала в школі східних мов та східних єдиноборств “UDOKAN” у Львові. Потім повернулася у рідне село, де стала викладати німецьку мову у школі сусіднього села Кулівці. За спогадами близьких, діти дуже любили свою вчительку і залюбки вивчали з нею мову не лише на уроках, але й в позаурочний час.

“Надія була дуже відповідальною, надійною, чесною і порядною людиною, – згадує її сестра Валентина. – Це була людина честі і совісті, життєлюбна, і, як сонечко, завжди усміхнена і відкрита до людей”.
Під час шкільних канікула Надія з відмінними результатами закінчила курси медичної підготовки при Чернівецькому медінституті. Вона дуже любила медицину, розуміла її важливість під час війни і хотіла рятувати людей.

Перші місяці після вторгнення вона займалася волонтерством, а в липні 2022 підписала контракт із ЗСУ. Служила в Запорізькій, Луганській та Донецькій областях. Переживала за побратимів, намагалася викладатися на повну.

Надії подобалось куховарити. На фронті, щоб підняти бійцям настрій, варила то борщі, то капусняки й пекла млинці.
Дуже любила тварин, особливо собак. У неї був пес на ім’я Фагот і собака Віка. Також вона піклувалася про пораненого голуба, якого назвала Паоло. Любила квіти, а найбільше – лілії.

Надія Смук загинула 23 жовтня 2023 року на Авдіївському напрямку, в районі села Степове, від артобстрілу, під час надання допомоги пораненим. Похована в рідному селі.
Подяка сестрі полеглої Героїні Валентині Юрчук та мамі Надії за надану інформацію.

Папір, гелева ручка.
#портрети_полеглих
#Bilozerska_draws

Filed under: Мої малюнки



Залишити відповідь

*

Статті